16 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ХАРЧУЄМОСЯ СМАЧНО ТА КОРИСНО!

1 основнаЇжа є третьою з основних потреб людини після повітря та води – кожен повинен мати право на повноцінне харчування. Такі права людини, як право на їжу, життя і свободу, працю та освіту, визнаються Загальною декларацією прав людини. Друга ціль сталого розвитку в Україні звучить як «Подолання голоду».

«Їжа» означає різноманітність, поживність, доступність, збалансованість і безпеку. Більше розмаїття поживних продуктів має бути доступним на наших полях, у рибальських сітках, на ринках і на наших столах, для блага всіх.

Понад 2,8 мільярда людей у світі не можуть дозволити собі здорове харчування. Нездорове харчування є основною причиною всіх форм недоїдання – недоотримання продуктів харчування, дефіциту мікроелементів, ожиріння. Сьогодні не всі можуть дозволити собі здорове харчування. Більш уразливі люди часто змушені покладатися на основні продукти харчування або менш дорогі продукти, які можуть бути нездоровими. Інші страждають від відсутності свіжих або різноманітних продуктів, не мають інформації, необхідної для вибору здорового харчування, або просто обирають зручність. Нездорове харчування є першопричиною трьох основних причин смертності у 21 столітті – хвороб серцево-судинної системи, цукрового діабету, раку.

Сьогодні, у Всесвітній день здорового харчування знайдіть можливість приготувати собі корисний здоровий раціон і культивуйте в собі звичку завжди обирати здорові продукти та дотримуватись правил здорового харчування.   

Як зробити харчування здоровим?

Їжте більше фруктів, овочів, цільнозернових продуктів: ці продукти багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, які необхідні для здоров'я.

Обмежте споживання цукру, солі та насичених жирів: ці речовини можуть негативно впливати на здоров'я серця, вагу та загальний стан організму.

Пийте достатньо води: вода допомагає виводити токсини з організму та підтримувати нормальну роботу всіх систем.

Готуйте їжу вдома: домашня їжа зазвичай містить менше шкідливих речовин, ніж готова їжа.

Регулярно харчуйтесь: невеликі порції їжі кілька разів на день допоможуть підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Обираючи продукти харчування, орієнтуйтесь на тарілку здорового харчування. Кожен ваш прийом їжі – це «формула тарілки»: 50 % їжі – овочі та фрукти, 35 % – корисні білки (м'ясо, риба, яйця, молочні продукти), 15 %  – цільнозернові продукти.

Виключіть з раціону й не купуйте Топ-5 найнебезпечніших продуктів: ковбаси (особливо сосиски); солодкі газовані напої; чипси, снеки, жувальні цукерки; соуси й майонез промислового виробництва; фастфуд. 

Пам'ятайте: здорове харчування – це інвестиція у ваше здоров'я та довголіття.

Змініть свої харчові звички сьогодні, щоб насолоджуватися життям у повному обсязі!

Презентація - Приготування здорової їжі вдома

znaimo: Платформа про здорове шкільне харчування

Тарілка здорового харчування

Успенська В. Дошка Padlet «Дієтологи про харчування»

Телеграм-канал ЗдоровЇМО (для вчителів курсу «Уроки здорового харчування»)

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO