Створення інклюзивного освітнього середовища

В області забезпечується реалізація права дітей з особливими освітніми потребами на рівний доступ до якісної освіти. Одним із пріоритетних напрямків є запровадження інклюзивного навчання, що створило передумови для інтегрування дітей з особливими освітніми потребами в освітній простір.

Збільшилася мережа закладів освіти та кількість дітей з особливими освітніми потребами, для яких організовано інклюзивне навчання. Станом на 10.06.2024 року у 79 закладах дошкільної освіти функціонують 145 інклюзивних груп для 309 дітей (2022/2023 навчальний рік – 66 закладів, 114 інклюзивних груп, 214 дітей). Місцевими органами управління освітою для 1 052 дітей з особливими освітніми потребами організовано інклюзивне навчання у 771 класі 224 закладів загальної середньої освіти (2022/2023 навчальний рік – 216 закладів, 690 інклюзивних класів, 933 дитини).

Окрім того, для надання корекційної допомоги дітям дошкільного віку функціонує 117 груп компенсуючого типу в 62 закладах дошкільної освіти та 24 групи у 3 спеціальних закладах дошкільної освіти, де виховується 1 607 дітей з особливими освітніми потребами, із них 121 – з інвалідністю.

Для 36 учнів з особливими освітніми потребами (із них 26 – з інвалідністю) освітній процес організовано у 6 спеціальних класах закладів загальної середньої освіти за місцем проживання.

Мережу вищезазначених груп та класів сформованого відповідно до запиту батьків.

Для 268 дітей, які за станом здоров’я не відвідують заклади загальної середньої освіти (із них 213 – з інвалідністю), у 2023/2024 навчальному році місцевими органами управління освітою організовано індивідуальну форму навчання.

У 4 закладах професійної (професійно-технічної) освіти функціонують 5 інклюзивних груп для 6 осіб з особливими освітніми потребами.

Одним із основних аспектів розбудови інклюзивного середовища є створення та забезпечення функціонування інклюзивно-ресурсних центрів, куди можуть звернутись батьки, які відчувають занепокоєння щодо розвитку дитини. В області такі центри функціонують у 20 територіальних громадах (2 – у сільських, 5 – у селищних, 13 – в міських територіальних громадах).

ДО УВАГИ!

07 травня 2024 року у Всеукраїнському молодіжному центрі відбулася презентація освітнього серіалу «Інклюзивна молодіжна робота». Серіал представляє собою важливий інструмент в молодіжній роботі, який допоможе ефективно залучати молодь до своїх проєктів і заходів, а також розкриє основні методи роботи з різними молодіжними групами, зокрема, з молоддю, яка має інвалідність.

Серіал складається з вісімнадцяти серій-відеолекцій, які надають практичні поради щодо аспектів створення безпечного і доступного молодіжного простору.

Освітній серіал «Інклюзивна молодіжна робота» доступний на платформі «Дія. Освіта» українською та англійською мовами за посиланням:

https://osvita.diia.gov.ua/courses/inclusive-youth-work

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO