«ВСЕ ЖИВЕ ПОМЕРЛО»: ЩО ВІДОМО ПРО ОТРУЄННЯ РОСІЙСЬКИМИ ОКУПАНТАМИ ДЕСНИ ТА СЕЙМУ

1Сейм – річка, що протікає через Сумську область та в межах Чернігівської впадає в Десну. Особлива вона тим, що є межею Поліської низовини, Полтавської рівнини та Середньоруської височини, де, власне, й починається. Тому, річка стрімка й чиста, має звивисте русло, поділяється на рукави. Окрім того, річка також має широку долину. Ландшафтне розмаїття представлене у Сеймському регіональному ландшафтному парку. Він – найбільший в Україні! Більша частина парку – це долина Сейму з широкими піщаними рівнинами.

Нажаль, у серпні 2024 року росіяни, скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм, спричинили масштабне забруднення водойми.

27 серпня 2024 Державне агентство меліорації та рибного господарства України повідомило про забруднення росіянами річки Сейм – найбільшої притоки Десни. Перевищення шкідливих речовин, зокрема амонію, зафіксували у Сеймі на Сумщині та Чернігівщині. Внаслідок низького вмісту розчиненого у воді кисню почала масово помирати риба.

У чотирьох громадах Сумської області та в одній громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

29 серпня 2024 року відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було ухвалено рішення про заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекидання додаткових обсягів води, а також збирання мертвої риби та недопущення подальшого її мору. Заходи з оздоровлення річки обовʼязково будуть проведені, після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події. Також Державні екологічні інспектори та представники Держпродспоживслужби у Сумській області провели забір проб грунтової води з шахтних колодязів.

Щоденно на річках Сейм та Десна Держводагентством відбираються проби води, з метою контролю її якості та проводяться інструментально-лабораторні дослідження. З 14 серпня до 03 вересня 2024 року лабораторіями Держводагентства відібрано 113 проб води. За даними моніторингу, на Сумщині спостерігається стабілізація стану річки Сейм від кордону з рф до селища Чаплищі Сумської області.

Держрибагентство, з органами місцевого самоврядування, за участі ДСНС, Держекоінспекції, Держпродспоживслужби продовжать збір та заховання мертвої риби. Для недопущення повторного забруднення Десни встановлять бар’єрні рубежі – сітки для вилову мертвої риби за течією річок. Також Держпродспоживслужба посилить контроль за продажем риби.

Забруднення річки Сейм росіянами стало серйозним екологічним викликом для Сумської та Чернігівської областей, що призвело до значних збитків для місцевої екосистеми та рибного господарства.

Зусилля державних органів, включно з аерацією води, абсорбцією шкідливих речовин, а також збиранням мертвої риби, спрямовані на відновлення річки та мінімізацію наслідків забруднення.

Моніторинг показує певну стабілізацію стану води, що дає надію на поступове оздоровлення Сейму. Проте, необхідні подальші заходи для запобігання повторним випадкам забруднення та захисту природних ресурсів регіону.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO