Проблеми ВІЛ/СНІДув світі, в Україні, у Сумській області

За матеріалами Сумського обласного центру

профілактики і боротьби зі СНІДом

1 грудня 1988 року, через пандемію поширення ВІЛ-інфекції, світ уперше відзначив Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Через 15 років цей день стали відзначати як День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми з метою підвищення рівня толерантного ставлення суспільства до людей, що живуть з ВІЛ/СНІД.

У всьому світі у переддень 1 грудня проводиться безліч зустрічей на високому політичному рівні, інформаційно-просвітницьких кампаній та інших заходів, які направлені на привернення уваги суспільства до проблеми ВІЛ-інфекції. Міжнародні агенції звітують про результати виконання програм та стратегій подолання епідемії та її наслідків.

У жовтні 2014 року UNAIDS(ЮНЕЙДС – Об’єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу) затвердило стратегію, виконання якої, на думку експертів, зможе зупинити поширення ВІЛ-інфекції у світі. Назва цієї стратегії 90-90-90. Це означає, що 90 відсотків ВІЛ-позитивних мають знати про свій ВІЛ-статус, 90 відсотків ВІЛ-позитивних мають отримати антиретровірусне лікування і у 90 відсотків з них лікування має бути ефективним.

22 липня 2015 року було оголошено про перші науково доведені успіхи у досягненні цілей стратегії 90-90-90 в країнах Африки з найбільшим поширенням ВІЛ-інфекції. Під час обговорення результатів наукових досліджень виконавчий директор UNAIDS Мішель Сідібе заявив «Ці видатні результати клінічних випробувань ще раз показують, як інновації призводять до прогресу у протидії ВІЛ/СНІДу. Вони також демонструють, що ціль 90-90-90 – не просто мрія, а мрія, яка може бути здійснена».

Україна також має досягнення у питанні подолання епідемії:

- уповільнено темпи поширення ВІЛ серед населення країни (знизився рівень приросту ВІЛ-інфікування в країні, зменшено кількість нових випадків інфікування серед молоді, а також у такій групі ризику як споживачі ін’єкційних наркотиків);

- збільшено фінансування для закупівлі антиретровірусних препаратів;

- досягнуто успіху у залученні донорських коштів для боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції.

У Сумській області також є свої досягнення:

  • стабілізована та набула тенденції до зменшення захворюваність на СНІД;

  • щороку зменшується смертність від СНІДу;

  • протягом останніх років зростає кількість осіб, обстежених на наявність антитіл до ВІЛ за допомогою експрес тестів, відповідно зростає доступність цього дослідження для населення та швидкість отримання результатів;

  • протягом 2013- 2014 років відсутні випадки передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

  • антиретровірусну терапію отримують близько 600 ВІЛ-інфікованих, що становить близько 70 відсотків тих, хто активно спостерігається у лікарів-інфекціоністів;

  • вже через 6 місяців після початку лікування генетичний матеріал вірусу імунодефіциту людини не виявляється у 75 відсотків хворих;

  • збільшується якість та тривалість життя ВІЛ-інфікованих.

Але, незважаючи на досягнуті успіхи, проблема ВІЛ/СНІДу залишається однією з найважливіших у світовій системі охорони здоров’я, в тому числі й для України. За період з 1987 року по 01.07.2015 року в нашій країні офіційно зареєстровано 272 тисячі ВІЛ-інфікованих, 80 тисяч хворих на СНІД та 37 тисяч померлих від СНІДу.

З 1987 року в Сумській області офіційно зареєстровано 2436 ВІЛ-інфікованих, 715 - хворих на СНІД, та 188 померлих від СНІДу. На сьогодні в області проживає 1215 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 366 хворих на СНІД. Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції за результатами диспансерного нагляду відмічені в Конотопському, Роменському, Шосткинському районах та містах, Кролевецькому районі та м. Суми. Лідером у цьому сумному рейтингу серед усіх регіонів області є м. Ромни.

ВІЛ-інфекція вже давно перестала бути ознакою соціального неблагополуччя. За результатами спеціальних досліджень поширеність ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків знижується. З 2008 року основним шляхом передачі вірусу ВІЛ у Сумській області став статевий. У даний час майже три чверті ВІЛ-інфікованих, які виявляються в області, інфікуються від своїх статевих партнерів. Набуває актуальності інфікування чоловіків гомосексуальним шляхом.

Викликає стурбованість поширення ВІЛ серед молоді віком 15-24 роки. Щорічно реєструється 15-20 ВІЛ-інфікованих молодих людей. Переважна більшість з них – це молоді жінки, які дізнались про свій ВІЛ-статус під час вагітності.

Не так давно кількість дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів щороку збільшувалась на 20 відсотків. В останні декілька років щорічна кількість таких дітей залишається на рівні 40-45. Всього в закладах охорони області знаходиться на обліку 32 ВІЛ-інфіковані дитини, з них 5 в стадії СНІДу. Ще 64 знаходяться під медичним наглядом з невстановленим статусом.

Тенденцією останнього часу стало збільшення старшої вікової групи (40 років і старше) у структурі захворюваності. До 2006 року частка таких осіб серед усіх захворілих була не більше 33 відсотків. За 9 місяців поточного року частка осіб старших за 40 років становила вже 64 відсотка.

Не можна також не згадати про те, що, незважаючи на наявну мережу кабінетів Довіри, можливість отримувати безкоштовне лікування та здійснення лабораторного моніторингу за якістю лікування, половина ВІЛ-інфікованих, дізнавшись про свій ВІЛ-статус, не виявляє бажання ставати на облік до лікарів-інфекціоністів для здійснення медичного нагляду за ними. Переважна більшість таких хворих попадає в поле зору лікарів у стадії СНІДу, коли допомогти вже важко, а у певних випадках і неможливо.

У ці дні хочеться нагадати, що ВІЛ передається:

  • через кров (нестерильні шприці та голки, інший медичний інструментарій);

  • через незахищений секс;

  • від матері до дитини (у період вагітності, під час пологів та годування груддю).

ВІЛ не передається при користуванні загальним посудом, туалетом, через укуси комах, через обійми та поцілунки.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO