І ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ОН-ЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЄЮ «ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ: ТРАДИЦІЙНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ПРАКТИКИ»

GOLOVNA result05 – 06 червня 2018 р. відбулась І Всеукраїнська науково-практична конференція з он-лайн трансляцією «Формування громадянської культури в новій українській школі: традиційні та інноваційні практики», ініційована з огляду на актуальність проблематики кафедрою соціально-гуманітарної освіти і кафедрою професійної освіти та менеджменту КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Співорганізаторами конференції стали наші партнери – провідні вищі навчальні заклади України: Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Сумський державний університет, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет цивільного захисту України, ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Навчально-науковий інститут історії та філософії Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка, Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського, Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області.

Перебіг конференції традиційно відбувся у формі пленарного засідання та роботи за напрямами, що пройшли на високому науково-теоретичному рівні, в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як вчених, експертів, так і вчителів-практиків, керівників закладів освіти, студентської молоді.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор КЗ Сумський ОІППО, доктор історичних наук, доцент, професор кафедри соціально-гуманітарної освіти Нікітін Ю.О. Він наголосив на важливості проведення саме таких наукових форумів, які спрямовані на формування в освітньому середовищі нової української школи громадянської культури молоді як запоруки становлення розвинутого громадянського суспільства, що, в свою чергу, сприяє формуванню успішної європейської держави. Особливо цінним є те, що до роботи у цьому руслі долучаються всі стейкхолдери процесу, зокрема молодь, батьки, громадянське суспільство на рівні з європейськими експертами, українськими педагогами та науковцями.

Наявний багаторічний досвід співпраці з нашими партнерами та масштабні наміри на перспективу підтвердили підписані під час пленарного засідання конференції три важливі угоди кафедр соціально-гуманітарної освіти і професійної освіти та менеджменту КЗ СОІППО: з Навчально-науково-виробничим центром НУЦЗ України, з факультетом історичної освіти національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, з кафедрою публічного адміністрування та менеджменту освіти ЦІППО УМО НАПН України.

У наукових доповідях, проголошених на пленарному засіданні, піднімалися актуальні питання проблем формування громадянської культури учнівської та студентської молоді через інструменти громадянської освіти, демократизацію навчальних закладів, налагодження дієвої співпраці з громадами та батьківською спільнотою, вивчення зарубіжного досвіду тощо.

Серед запрошених учасників конференції з програмними доповідями виступили Жук М.В., кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти КЗ СОІППО; Мозговий І. П., доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії СумДУ; Луценко С. М., кандидат наук з державного управління, доцент, доцент кафедри професійної освіти та менеджменту КЗ СОІППО, вчитель правознавства вищої категорії, вчитель-методист Сумської приватної гімназії «Просперітас»; Богодушко Б.І., директор КУ Сумська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5, та інші науковці й педагоги.

Від молоді доповідь представив Ільченко Я., студент Навчально-наукового інституту історії та філософії Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка.

Вагому та надзвичайно цікаву частину конференції склали її он-лайн учасники. До обговорення проблеми формування громадянської культури на основі європейських підходів та на прикладі європейських практик приєдналась в он-лайн режимі авторитетна експертка РЄ з ОДГ/ОПЛ, старший тренер Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» пані Мажена Рафальська.

Також в он-лайн підключенні на конференції виступили українські експертки з громадянської освіти, авторки підручника для 10 класу закладів загальної середньої освіти «Громадянська освіта (інтегрований курс, рівень стандарту)», 2018 р.: Мелещенко Т.В., кандидат історичних наук, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Факультету історичної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Бакка Т.В., доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Факультету історичної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат педагогічних наук.

Он-лайн програмові виступи надали також Півторак В. Р., учитель української мови і літератури; керівник гуртка мовно-літературної творчості Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка Калуської міської ради Івано-Франківської області, який представляв свою тему разом зі своєю ученицею, та Кисельов С.О., кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Відповідно до Програми Конференції робота за напрямами продовжилась у КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 27 м. Суми Сумської області. Учасники конференції мали можливість ознайомитись з досвідом цього закладу освіти, що є учасником ІІ циклу Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». У закладі загальнодемократичні цінності дедалі більше проникають у взаємини між головними учасниками освітнього процесу, який став прозорим,більш відкритим. Учні вступають з учителями в діалог, стають партнерами у створенні та підтримці освітнього середовища. До думки учнів більше прислухаються вчителі, батьки та залучають дітей до вирішення спільних проблем життєдіяльності закладу.

Зацікавленість у учасників конференції викликала робота напряму «Демократичне середовище, демократичне врядування і партнерство з громадою закладу освіти як чинник формування громадянської культури особистості», до якого долучились представники закладів освіти – учасників Регіонального інноваційного проекту «Демократизація та партнерство навчальних закладів в умовах нової української школи». Учасники конференції мали можливість поділитись та ознайомитись з добрими практиками і здобутками закладів освіти за період участі у Проекті. Неоцінений досвід цих закладів (з розвитку учнівського самоврядування та демократичних змін у освітньому процесі, з тісної співпраці з громадами), що був представлений на конференції, стане надбанням педагогічної спільноти Сумщини. Важливим у роботі цього напряму є те, що серед представлених добрих практик були також презентації закладів – кандидатів до участі у Регіональному інноваційному проекті. То ж учасники конференції прийняли рішення клопотати перед Департаментом освіти та науки Сумської ОДА про долучення 5-ти закладів освіти до Проекту:

  • КУ Сумська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 м. Суми Сумської області;

  • Курилівський навчально-виховний комплекс: "загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Дубов'язівської селищної ради Конотопського району Сумської області;

  • Опорний заклад Великочернеччинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Сумської районної ради Сумської області;

  • Піщанська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів м.Суми Сумської області;

  • Комунальна організація (установа, заклад) «Шосткинська ЗОШ I-III ступенів № 5» Шосткинської міської ради Сумської області.

Дослідження новітніх підходів до формування й розвитку громадянської культури в умовах нової української школи відбулось через розгляд як зарубіжного досвіду, так і різноманітних форм та технологій його реалізації. В роботі цих напрямів активну участь взяли представники СОІППО, Навчально – наукового інституту історії та філософії Сумського державного університету ім.. А.С. Макаренка, Інформаційно – методичного центру управління освіти і науки Сумської міської ради.

Другий день конференції продовжив роботу на базі КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №25м. Суми Сумської області. Напрям конференції «Організаційно-педагогічне та психологічне забезпечення інноваційного розвитку громадянської культури на засадах компетентнісного підходу в освіті» був реалізований у формі тренінгу, що викликало непідробний інтерес та активну підтримку всіх його учасників. Під час тренінгу були розглянуті важливі питання щодо формування громадянської культури та протистояння інформаційним маніпуляціям, була проведена дискусія щодо питань використання інноваційних підходів до роботи з молоддю.

І Всеукраїнська науково-практична конференція «Формування громадянської культури в новій українській школі: традиційні та інноваційні практики» відбулася на високому організаційному та науковому рівні. Обрана тема науково-практичної конференції послужила плідним підґрунтям для обміну думками із зазначеної проблематики. За результатами конференції готується електронна збірка статей та доповідей учасників конференції.

Результатом роботи конференції стало прийняття рішення про актуальність піднятих питань, про розширення бази Регіонального інноваційного проекту «Демократизація та партнерство навчальних закладів в умовах нової української школи», про необхідність продовження систематичної діяльності з формування громадянської культури та, з огляду на вищезазначене, про щорічне проведення такої конференції.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO