Визначено пріоритети підготовки вчителів до роботи за новим Державним стандартом початкової загальної освіти

NUSHУже з вересня 2018 року, коли стартує повномасштабна реформа загальної середньої освіти, учні всіх перших класів України почнуть навчатись за новим Державним стандартом початкової загальної освіти.

З метою вивчення готовності вчителів до роботи за новим стандартом у період із 05 до 20 грудня 2017 року проведено онлайн-опитування вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти області, які з 01 вересня 2018 року будуть працювати з першокласниками. В опитуванні взяв участь 591 педагог, що становить 97% від їх загальної кількості.

Аналіз результатів опитування свідчить, що більшість педагогів позитивно ставляться до проекту нового Державного стандарту початкової загальної освіти (діаграма 1).

Діаграма 1

 01

Інформацію про новий Державний стандарт початкової загальної освіти вчителі отримують із різних джерел. Це передусім сайти Міністерства освіти і науки України, органів управління освітою, Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти; педагогічні ради в навчальному закладі з означеної тематики; методичні заходи на рівні району, міста, об’єднаної територіальної громади, навчальні семінари-практикуми за участю тренерів Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти тощо (діаграма 2).

Діаграма 2

02

Готовими до роботи за новим Державним стандартом вважає себе третина опитаних. Більшість опитаних визначають свій рівень готовності як задовільний, такий, що потребує додаткового навчання (діаграма 3).

Діаграма 3

03

Основною перешкодою в освоєнні нового Державного стандарту початкової загальної освіти для опитуваних є, перш за все, недостатнє навчально-методичне забезпечення. При цьому, цей бар’єр є актуальним як для педагогів зі стажем від 10 до 20 років, так і тих, хто має стаж понад 20 років. Серед інших перешкод педагоги називають завантаженість; відсутність часу; відсутність лідерів, новаторів у педагогічному колективі; відсутність методичної допомоги тощо (діаграма 4).

Діаграма 4

04

Таким чином, результати опитування дозволяють зробити певні висновки:

1. На початковому етапі впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти важливим є питання організації відповідної комунікаційної та просвітницької роботи щодо стандарту з різними групами учасників освітнього процесу, зокрема, з педагогами та батьками.

2. Актуальним є запровадження ефективних форм підготовки вчителів до роботи за новим стандартом. Це можуть бути дистанційні курси, каскадні тренінги, міжрайонні семінари, практикуми по розробці конструктів занять, майстер-класи, форуми на сайтах тощо.

3. Переважна більшість вчителів, які працюватимуть у перших класах, – це спеціалісти, які мають стаж роботи понад 20 років (58%). Четверта частина опитаних (25,5%) – учителі зі стажем від 10 до 20 років.

У цьому є як сильні сторони (значний досвід роботи, готовність до самостійності), так і слабкі (професійне вигорання, труднощі у сприйнятті інновацій), що актуалізує питання психологічної підтримки педагогів.

4. Робота органів управління освітою, керівників закладів освіти має бути спрямована на створення сучасного освітнього середовища.

5. У 2018/2019 навчальному році з учнями 1 класів працюватимуть також і вчителі-предметники, наприклад, вчителі з іноземної мови. А тому важливо передбачити підготовку і цієї категорії вчителів.

6. Важливою складовою ефективності впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти є управлінська компетентність керівників шкіл щодо нового стандарту. З огляду на зазначене, актуальним є введення до навчально-тематичного плану курсів підвищення кваліфікації директорів, заступників директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти тем з питань управлінських аспектів впровадження Державного стандарту початкової освіти або ж проведення семінарів з означеної теми.

Державний стандарт стартуватиме з 01 вересня 2018 року, але вже сьогодні важливо працювати в напрямку розбудови педагогічного середовища. Сподіваємося, що онлайн-опитування певним чином дозволить визначити першочергові кроки на цьому шляху. Успіху нам усім в їх реалізації.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO