РЕГІОНАЛЬНИЙ ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОЕКТ «ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ ТА ПАРТНЕРСТВО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ В УМОВАХ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ» РОЗПОЧАТО

goovna resВідповідно до наказу № 600-ОД від 23.10.2017 департаменту освіти і науки Сумської ОДА та наказу №138-ОД від 03.11.2017 КЗ Сумський ОІППО 2017 р. розпочинається реалізація Регіонального інноваційного проекту "Демократизація та партнерство навчального закладу в умовах нової української школи" в рамках Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа».

Школа відіграє ключову роль у вихованні громадян, готових до життя у швидкозмінному, полікультурному демократичному суспільстві і до конструктивної взаємодії з іншими. Адже саме в школі кожен отримує перший досвід суспільного життя, тож вкрай важливо, щоб цей досвід формував активну громадянську позицію.

Зростання дискримінації і нетерпимості в суспільстві, збільшення випадків порушення прав людини, спад громадянської активності свідчать про кризу демократії в Європі та в Україні зокрема. Ці виклики актуалізують необхідність вивчати та щоденно практикувати демократичні принципи і повагу до універсальних прав людини, починаючи зі шкільної лави.

Демократичним відносинам та повазі до прав людини складно навчити лише через вивчення основ державної політики, економіки та права. Щоб демократичні засади працювали у суспільстві, у школі також важливо розвивати практичні навички співпраці, демократичної участі, критичного мислення. Крім того, важливо пропагувати й відповідні норми поведінки, демократичний стиль життя, демократичну культуру. Відомо, що демократія – це процес, а не ціль. Це дорога, якою навчальні заклади, що вирішили брати участь у Проекті, крокуватимуть свідомо та поступово, крок за кроком.

21 листопада 2017 р. в актовій залі Сумського ОІППО відбулася стартова конференція Регіонального інноваційного проекту «Демократизація та партнерство навчального закладу в умовах нової української школи», започаткована науково-методичним керівником Ніколаєнко С.П., старшим викладачем кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського ОІППО, національним тренером Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства в Україні “Демократична школа” та науково-методичним координатором Луценко С.М., к.н.держ.упр., доцентом, доцентом кафедри професійної освіти та менеджменту Сумського ОІППО, учасником другого циклу Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства в Україні “Демократична школа”.

Регіональний інноваційний проект – перший крок по забезпеченню поглиблення культури демократії і прав людини та розвиток громадянських компетентностей учнів у закладах освіти Сумщини шляхом підтримки демократизації та децентралізації шкільного врядування, пропагування державно-громадського партнерства і розвитку демократичного середовища, сприяння організації навчально-виховної роботи на принципах Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і прав людини.

У роботі стартової конференції активну участь взяли 15 закладів освіти Сумської області, серед них – і школи міста Суми і школи об’єднаних територіальних громад. Становлення дітей та молоді як свідомих громадян вимагає партнерської взаємодії усіх зацікавлених сторін – як учнів, учителів, шкільної адміністрації, так і батьків, представників місцевої влади і громадянського суспільства. Отже, всі вони запрошені до реалізації Проекту, а їх представники у складі шкільних команд були присутні на стартовій конференції. Надалі до Проекту можуть долучитися заклади освіти, органи державної влади, молодіжні організації та інші стейкхолдери.

З вітальним словом від адміністрації СОІППО виступив проректор з наукової роботи Сумського ОІППО, кандидат педагогічних наук, відмінник народної освіти України Грицай Сергій Михайлович.

З натхненням привітали учасників конференції та поділились своїм досвідом демократичних перетворень гості з чотирьох навчальних закладів області, які працюють у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа»: з Конотопської гімназії, Глухівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Сумської ЗОШ І-ІІІ ст. № 27 та Сумської приватної гімназії «Просперітас».

Учасники Регіонального інноваційного проекту отримали необхідну інформацію про особливості діяльності у ньому, познайомилися з програмою його реалізації та взяли участь у нетворкінг- тренінговій сесії на згуртування та командну роботу.

Підсумки конференції продемонстрували готовність всіх учасників до плідної та конструктивної роботи у Проекті та здійснення демократичних змін у своїх закладах освіти та в громаді.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO