До сторіччя Української національно-демократичної революції: Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ініціював та провів історичну конференцію

golovna resКомунальний заклад Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти разом зі своїми партнерами по проведенню конференції – Сумським державним університетом, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Харківським національним педагогічним університетом імені Г. С. Сковороди – в приміщенні Конгрес-центру Інституту бізнес-технологій «Українська академія банківської справи» Сумського державного університету 27-28 жовтня зібрав учених для обговорення актуальних проблем революційних трансформацій на території колишньої Харківської губернії та суміжних із нею регіонів. Власне, цьому завданню відповідала й назва всеукраїнської науково-практичної конференції – «Слобожанщина в 1917-1921 рр.: вимір революції», заявлена організаторами заходу. Серед них – ректор Комунального закладу Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, професор кафедри соціально-гуманітарної освіти, доктор історичних наук, доцент Юрій Олександрович Нікітін, проректор з наукової роботи, доцент кафедри професійної освіти та менеджменту, кандидат педагогічних наук Сергій Михайлович Грицай, завідувач кафедри професійної освіти та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Вікторівна Зосименко, професор кафедри професійної освіти та менеджменту, доктор історичних наук, доцент Дмитро Валерійович Кудінов, старший викладач кафедри соціально-гуманітарної освіти, кандидат педагогічних наук Світлана Вікторівна Драновська, завідувач науково-видавничим відділом Олена Миколаївна Кириченко.

Мета конференції відповідала не лише пропозиціям Указу Президента України № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років» від 22 січня 2016 року («проведення у місті Києві та інших населених пунктах України тематичних міжнародних наукових конференцій, науково-практичних конференцій, круглих столів»), але й нагальній проблемі поглиблення регіональних історичних досліджень революційних трансформацій суспільства на Сумщині та Харківщині, яких протягом років незалежності, на жаль, накопичилося небагато. Відповідно, заявлена тема заходу є, водночас, і першим значним кроком уперед по висвітленню подій революції, громадянського розбрату, інтервенцій в межі Слобідської України, суспільно-політичного життя, а також докорінних змін в царині духовного, культурного й освітнього розвитку краю в 1917-1921 рр.

На пропозицію організаторів конференції відгукнулися не лише дослідники з Сумської та Харківської областей. Географія учасників заходу була представлена різними регіонами нашої держави – міста Київ, Ірпінь, Кропивницький, Чернігів, Кам’янець-Подільський, Житомир. Найбільша делегація безпосередніх учасників конференції у складі п’яти осіб на захід прибула зі столиці України. Власне, саме кияни багато в чому визначили її темп та тематику. Після привітального слова ректора Комунальний заклад Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти Юрія Олександровича Нікітіна з доповіддю «Проблема перекручень та інсинуацій щодо висвітлення роді держави та особи в новітніх публікаціях з історії Української революції 1917-1921 рр.» виступив завідувач кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Валерій Петрович Капелюшний. Історіографічний блок доповідей також продовжили професор кафедри історії держави та права Національної академії внутрішніх справ, доктор історичних наук, професор Володимир Михайлович Щербатюк, професор кафедри теорії та історії права та держави, конституційного права Національного університету державної фіскальної служби України, доктор юридичних наук, професор Андрій Савович Захарчук, доцент кафедри історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету м. Кропивницький Олександр Анатолійович Житков. Доповідачі торкнулися болючих та актуальних питань сучасної вітчизняної історіографії, зокрема, висвітлення боротьби за реалізацію програм вирішення аграрно-селянського питання, в роки визвольних змагань сторічної давнини. Особливу увагу було приділено інформаційній війні у висвітленні минулого українського народу, що нині точиться на тлі актуального міждержавного конфлікту.

З великою цікавістю гості конференції заслухали також доповіді, більшість з яких супроводжувалося презентаціями. Так, керівник архіву Української інформаційної служби в Лондоні Геннадій Миколайович Іванущенко розповів про документальні матеріали учасників визвольних змагань на Сумщині, що зберігаються в зарубіжних фондах і як їхнє використання може вплинути на наше реалістичне уявлення вказаних подій. Доцент кафедри конституційного права, теорії та історії держави і права Сумського державного університету, доктор історичних наук, професор Сергій Іванович Дегтярьов розкрив зміст та характер діяльності представництв Тимчасового уряду в Україні, показав ступінь його співробітництва з Українською центральною радою. Викладач історії Державного навчального закладу «Харківський професійний ліцей будівельних технологій», кандидат історичних наук Тетяна Олексіївна Ігошина в своїй змістовній доповіді охарактеризувала джерела, і насамперед, архівні матеріали, повсякденного життя учительства, а також оцінила їхні потужні інформаційні можливості для дослідників. Вельми цікаво про зміни в духовному житті України та на Слобожанщині, зокрема, розповів заступник декана історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат історичних наук, доцент Тарас Юрійович Пшеничний: піднесення національно-визвольного руху не могло не відбитися на позиції представників духовенства, частина якого почала добиватися виокремлення Української православної церкви з-під юрисдикції Московського патріархату; наводилися аналогії із сучасним станом церковно-релігійних відносин. Особливості американської дипломатії по відношенню до Української Народної Республіки були відмічені доцентом кафедри державно-правових дисциплін та українознавства Сумського національного аграрного університету, кандидатом історичних наук, доцентом Анатолієм Володимировичем Гончаренком.

Практичний бік конференції представляли українські військові реконструктори та історики головний спеціаліст відділу обліку та збереження місць пам’яті Управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті Українського інституту національної пам’яті Владиславом Олеговичем Куценко та доцент кафедри державно-правових дисциплін та українознавства Сумського національного аграрного університету, кандидат історичних наук Микола Анатолійович Михайліченко. Обидва доповідача презентували колекції військового спорядження та уніформи – реплік та оригінальних речей. Особливу увагу заслужив однострій вояка армії Української Народної Республіки зразку 1919 року, що був вдягнутий на Владислава Олеговича Куценка. Він подарував Сумському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти й якісні набори плакатів зі світлинами воїнів України від середньовіччя до сьогодення.

У цілому, учасники конференції залишилися задоволеними якістю організації та змістом проведення конференції. Висловлене побажання зробити історичні конференції, присвячені історії Слобожанщини, сумською традицією.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO