Створення сприятливого навчального середовища

MetodSOIPPO25 листопада 2016 року в Міністерстві освіти і науки України відбулася конференція «Попередження насильства щодо дітей та створення безпечного, доброзичливого та вільного від насильства середовища в навчальних закладах», що проходила за пропозицією Всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України». У роботі конференції взяла участь Марухина І.В., завідувач навчально-методичного центру психологічної служби Сумського обласного інституту післядипломної освіти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Середницька А.Д., начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерстві освіти і науки України. Питанню організації роботи з розв’язання проблеми насильства у загальноосвітніх навчальних закладах було присвячено першу сесію конференції. Питання формування у дітей навичок безпечної поведінки під час другої сесії було висвітлено Цюман Т.М., головою правління Українського фонду «Благополуччя дітей».

Останнім часом особливого поширення у шкільному середовищі набули булінг та кібербулінг (насилля з використанням цифрових технологій). З результатами міжнародних досліджень з цього питання присутніх ознайомили соціологи Інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Нахабич Н.М. та Шведова А.В.

Цікавою та корисною для присутніх виявилася інформація щодо звернень на Національну гарячу лінію з питань щодо насильства, надана Кривуляк А.О., директором департаменту національних гарячих ліній ГО «Ла Страда-Україна». Аналіз звернень яскраво свідчить, що основними проблемами, з яких звертається учнівська та студентська молодь, є переживання психологічного насильства, комплексного насильства, духовно-релігійного насильства тощо. Протягом року збільшилася кількість дзвінків від дітей, що зазнали психотравми внаслідок військових дій; дівчаток, які займаються шрамуванням; дітей віком від 10-12 років щодо вчинення суїциду.

Питанню профілактики і вирішенню конфлікту з використанням медіації було посвячено виступ Андреєнкової В.В., директора департаменту профілактики, освіти та медіації ГО «Ла Страда-Україна».

Підводячи підсумок конференції, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Березіна Н.О. зазначила, що суспільство вимагає змін, нових підходів у роботі педагогічних колективів щодо створення безпечного, доброзичливого та вільного від насильства освітнього середовища. І ці зміни мають розпочинатися з вчителя, адже коли змінюється вчитель, змінюється і школа.

По закінченню конференції учасники отримали методичні матеріали.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO