Розширюємо горизонти співпраці

DSC 0222 res29 вересня 2016 року відбулося засідання Президії НАПН України, де розглядалося питання про результати дослідження за темою «Соціально-психологічні чинники подолання бідності як стилю життя», виконаного в лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України у 2011-2015 роках. У роботі засідання взяла участь Марухина І.В., завідувач навчально-методичного центру психологічної служби, яка висвітлила питання співпраці Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та лабораторії в рамках зазначеної науково-дослідної роботи.

Співпраця інституту та лабораторії здійснювалася протягом усього періоду роботи над темою. Так, у листопаді 2013 року на базі інституту для слухачів курсів підвищення кваліфікації, зокрема вчителів, практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти, організовано та проведено науково-практичний семінар «Концептуальні засади дослідження соціально-психологічної природи бідності як стилю життя». У рамках семінару науковцями лабораторії було представлено результати емпіричного дослідження змісту соціально-психологічних чинників та особливостей виникнення і поширення бідності як стилю життя в контекстіціннісно-орієнтаційного самовизначення та прояву особистісної рефлексії, поведінки осіб, що тяжіють до бідності у сфері здоров’я, соціально-психологічних детермінант об’єктивної і суб’єктивної бідності, набуття соціального капіталу, стратегій економічного самовизначення сільської та міської молоді.

Співробітниками лабораторії Коробкою Л.М. та Губеладзе І.Г. для учасників семінару проведено майстер-класи з тем «Рефлексія особистого рівня психологічного тяжіння до бідності» та «Здоров’я як ресурс підвищення якості життя особи». За результатами роботи семінару видано збірник статей.

Протягом вересня-жовтня 2014 року старшим науковим співробітником лабораторії Коробкою Л.М. спільно з кафедрою психології інституту розроблено та впроваджено в навчальний процес тематичний план підвищення кваліфікації практичних психологів та соціальних педагогів з проблеми «Соціально-психологічні основи збереження здоров’я учасників освітнього процесу». Варіативною складовою плану є спецкурс «Технологія підвищення самоефективності особи як чинник поліпшення якості життя», що має на меті набуття практичними психологами і соціальними педагогами особистого досвіду щодо підвищення рівня самоефективності, актуалізацію мотивації досягнення, підвищення рівня внутрішнього контролю у різних сферах життєдіяльності.

Напрацювання науковців лабораторії активно використовуються спеціалістами психологічної служби в їх практичній діяльності.

Так, у рамках профорієнтаційної роботи з учнями набули поширення напрацювання з проблеми самовизначення у сфері освіти як соціально-психологічного чинника долання бідності. Ця робота має на меті підвищення рівня поінформованості учнів щодо побудови освітньої кар’єри; усвідомлення необхідності змін і відповідальності за їх реалізацію; утвердження поглядів на освіту як повсякденну активність; формування довіри до освіти як ресурсу життєдіяльності.

З метою вивчення деструктивної професійної невизначеності старшокласників, відреагування травматичного сімейного досвіду та усвідомлення його конструктивного потенціалу спеціалістами використовується метод фокусованої професійної генограми, а також вправи, запропоновані науковцями лабораторії у методичних рекомендаціях із подолання наслідків належності особи до неефективних субкультур.

У рамках роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, проводяться просвітницькі заходи у сфері сімейної взаємодії, що спрямовані на розширення знань та уявлень про сім’ю та її властивості, розвиток навичок аналізу та рефлексії подружніх взаємин.

По закінченню засідання було обговорено напрямки подальшої співпраці Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO