Плекаємо перлини музейної педагогіки

11079652З 23 по 27 березня 2015 року в Сумському ОІППО вперше були зорганізовані й успішно проведені експрес-курси «Шкільний музей та основи музейної педагогіки» для педагогів області, які опікуються роботою шкільних музеїв та музейних кімнат. Вони представляли освітянські заклади Сум, Лебедина, Ворожби, Лебединського і Білопільського районів, в яких створені і діють музеї: краєзнавчі, етнографічні, бойової слави, історії навчального закладу, радіотехніки, олімпійської слави Сумщини. Автор освітньої програми курсів і куратор групи - старший викладач кафедри педагогіки та інноваційних технологій Юрій Васильович П’ятаченко.

 

Слухачі під час аудиторних занять обговорили питання з основ сучасного музеєзнавства, ролі і місця шкільного музею в системі національно-патріотичного виховання юні; ознайомилися із оновленою нормативно-інструктивною базою функціонування шкільного музею як осередку краєзнавчо-просвітницької роботи, змоделювали навчальну екскурсію в шкільному музеї.

Слухачі курсів ефективно відпрацювали практичні заняття в музеях Сум. Так у музеї туризму і краєзнавства ОЦПО та РТМ ( керівник туристсько-краєзнавчого відділу Т.В.Мишакова) були презентовані освітньо-краєзнавчі проекти «Сім чудес Сум», «Музей іде до школи», краєзнавчі розвивальні ігри «Найрозумніший», тематичні виставки 2015 року.

У Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці слухачі практикувалися як бібліографи, навчаючись правильно формувати бібліографічні описи і каталоги книгозбірні музею. Тут також відбулася зустріч із краєзнавцями, авторами і видавцями книг із історії і культури Сумщини, а саме: Маргаритою Сергієнко та її новою книгою «Подорож з дилетантом, або роль особистості Павла Харитоненка в історії Троїцького собору», головою ЦСГР «Рідний край» Віталієм Шейком, який познайомив присутніх із краєзнавчими видавничими проектами «Сумщина в іменах» та « Вулицями старого міста». Перед присутніми виступив директор Меморіального будинку-музею А.П.Чехова в Сумах Віктор Комаров. Він розповів про культурологічні програми Чеховського музею на 2015 рік, про перспективи розвитку музейної території на Луці.

У Сумській міській галереї педагоги відвідали Всеукраїнську пересувну мистецьку виставку «Шедеври петриківського розпису» і взяли участь у круглому столі «Рік Никанора Онацького», присвяченого 140-річчю з дня народження українського митця і громадянина і 95-річчю з часу заснування ним Сумського художньо-історичного музею». З презентацією тематичної програми «Віхи життя і творчості Никанора Онацького» виступив голова ГО ЦРТСМ «Триторія» Ю.М.Гладенко. Ця програма – спільна розробка Сумського ОІППО і ЦРТСМ «Триторія» у рамках угоди про партнерство. Ю.В.П’ятаченко провів для слухачів пішохідну тематичну екскурсію «Легенди і бувальщини старих Сум».

Методологію й методику формування музейної експозиції опановували шкільні музейники на базі Меморіального будинку-музею А.П.Чехова в Сумах. Слід згадати, що 55 років тому цей заклад з’явився завдяки і подвижницькій праці колишнього працівника Інституту підвищення кваліфікації Павла Сапухіна, автора численних краєзнавчих досліджень із теми А.Чехов і Суми.

Вручення сертифікатів учасникам курсів було проведено біля пам’ятного знаку «Сумка» і калини, посадженої Лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка співаком і педагогом Анатолієм Мокренком.

Про курси слухачі висловилися так: «Це була дивовижна мандрівка «першопрохідців-шкільних музейників». Це було сподвижництво заради збереження нашої родової пам’яті. Покличте нас знову» (Богдана Вікторівна Гусак, Маловисторопська ЗОШ І-ІІІ ст., Лебединський район).

SAM 0838 result SAM 0841 result

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO