ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

12Україну в ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, українсько-польський конфлікт та Волинська трагедія, депортація кримсько-татарського народу. Вивчення цих історичних подій та явищ, на основі сучасної методології, має великий освітній та виховний потенціал.

29-30 вересня 2024 року вшановуються 83-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру 1941 року. Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту.

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь, де близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених були розстріляні нацистами

у 1941-1943-х роках. Серед них – євреї і роми, підпільники Організації українських націоналістів, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Трагедія «Бабин Яр» стала символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей. Масові розстріли в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації Києва. Найтрагічнішими стали 29-30 вересня, коли було вбито майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва.

Нацистська операція («гросакція» – «велика акція», від нім. Großaktion) у Бабиному Яру 29-30 вересня 1941 року стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Формальним приводом до неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня 1941 року.

Бабин Яр – це не тільки трагедія минулої війни, це урок на майбутнє, що знову і знову нагадує, як важливо запобігати насильству та берегти мир. Наш обов’язок – пам’ятати про цю страшну трагедію.

Україна стала першою державою на пострадянському просторі, що включила питання історії Голокосту до державних програм із всесвітньої історії та історії України для закладів загальної середньої освіти.
Голокост – це складова світової, європейської та української історії. Історія Голокосту є надзвичайно важливою для формування світогляду учнів, їхньої історичної свідомості на основі аналізу уроків минулого.

З метою вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує провести у закладах загальної середньої освіти виховні заходи, «уроки толерантності», години спілкування, виставки, перегляд документальних фільмів, створення стіни пам’яті (проєкти з використанням фотоматеріалів, документів з історії власної сім’ї).

Під час виховних заходів рекомендуємо подавати інформацію не у вигляді низки фактів, понять, а пов’язувати її з конкретними подіями та долями людей.  

Для проведення заходів, присвячених пам’яті жертв Бабиного Яру, рекомендуємо використовувати наступні матеріалами:

Сумський ОІППО рекомендує, під час проведення заходів, хвилиною мовчання вшанувати пам’ять усіх невинно розстріляних, задушених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею людей.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO