Завдання діяльності у новому навчальному році обговорили спеціалісти психологічної служби системи освіти області

golovnaЯкі пріоритети стоять перед практичними психологами та соціальними педагогами закладів освіти в новому навчальному році? Як організувати роботу, щоб забезпечити ефективну психологічну підтримку та соціально-педагогічний патронаж усіх учасників освітнього процесу? Ці та інші питання обговорено під час онлайн-наради спеціалістів психологічної служби, що відбулася 27 серпня 2024 року.

Відкриваючи нараду, Ірина МАРУХИНА, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, зауважила, що російська агресія зробила  освітній процес особливим, і серед усього іншого призвела не тільки до освітніх, але й психологічних втрат, зокрема, зростання страху, тривожності та стурбованості, втрати мотивації до навчання, апатії, розгубленості та неуважності в усіх учасників освітнього процесу. За цих умов істотно зростає роль спеціалістів психологічної служби системи освіти. На кінець 2023/2024 навчального року в закладах освіти області працювали   473 практичних психологи та 216 соціальних педагогів, що становить відповідно 77,7% та 64% від нормативної потреби.

Обговорюючи виклики сьогодення, практичні психологи, соціальні педагоги були єдині в думці, що головний фокус уваги у новому навчальному році має бути зосереджено на збереженні ментального здоров’я, відновленні соціально-психологічного благополуччя учасників освітнього процесу. Досягненню цієї мети сприятиме вирішення таких завдань, як:

  1. Психосоціальна допомога учасникам освітнього процесу в період війни (розвиток резилієнтності, підтримка дітей ВПО, підтримка дітей військових).
  2. Протидія та запобігання булінгу, домашньому насильству.
  3. Психологічний супровід освітнього процесу в НУШ (сприяння адаптації учнів до навчання в НУШ під час адаптаційних періодів); допомога в подоланні освітніх втрат; психологічне забезпечення інклюзивної освіти та підтримка дітей з особливими освітніми потребами; створення комфортних умов для освітнього процесу).
  4. Запобігання формуванню суїцидальної поведінки у підлітків, молоді.
  5. Профілактика залучення здобувачів освіти до вживання психоактивних речовин, запобігання розвитку залежностей, протиправної поведінки.
  6. Психологічна підтримка педагогів у роботі з дітьми, які мають травмівний досвід (регіональний психологічний проєкт «Завжди поруч»).
  7. Психологічний супровід обласної програми «Молода генерація Сумщини».

Вирішення цих завдань сприятиме розвитку психологічної стійкості, збереженню ментального здоров’я учасників освітнього процесу на всіх рівнях освіти – від дошкільної до вищої.

Переглянути запис наради можна за посиланням:

 https://youtu.be/jwJH0KNbuek

Презентацію розміщено на сайті навчально-методичного центру психологічної служби:  

http://nmcps.sumy.sch.in.ua/gallery_and_documents/metodichna_skarbnichka/prezentacii/

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO