ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

1У спекотний день немає нічого бажанішого за склянку холодного квасу. Цей традиційний напій відмінно втамовує спрагу й славиться багатьма корисними властивостями.

Хлібний квас, традиційно поширений напій, відомий ще з часів Русі-України. Перші літописні згадки про нього зустрічаються ще 989 року й належать до періоду хрещення Русі-України.

Традиційний слов’янський напій, отриманий способом «живого» бродіння, називався сирівець (квас). Його виготовляли переважно з житнього борошна або житнього хліба й солоду.

image 1

Відомо багато способів приготування сирівця. Більш давній ґрунтується на тому, що житнє, ячмінне, вівсяне підсмажене зерно або солод додавали у діжку із запареними сухарями. Квас мав червонуватий колір і кисло-солодкий смак. Такий спосіб приготування ще й досі зустрічається на Полтавщині, Чернігівщині, Київщині. На Херсонщині до квасу (сирівця) додавали малай – хліб або корж невеликих розмірів із кукурудзяного, горохового або пшоняного борошна (пшоняні малаї – їжа запорізьких козаків). Сирівець готували без цукру, але іноді бджолярі додавали для смаку шматок медового стільника.

Починаючи з XVIII століття, поширення набув ще один спосіб виготовлення сирівцю. Підсмажений житній хліб заливали окропом, охолоджували до кімнатної температури, додавали хлібний розчин або дріжджі, накривали й лишали на кілька днів у теплому місці, стежачи, щоб сирівець не перекисав. Перед вживанням його відціджували. Готовий напій розливали у пляшки, закорковували й зберігали у льосі. Деякі господині замінювали розчин запареним і охолодженим хмелем.

Споживали сирівець протягом усього року, але найбільше ‒ навесні та влітку, коли з нього робили холодник (різновид борщу, що зварений на буряковому відварі, сирівці та заправлений прянощами) для зеленого борщу. Сирівець і нині є популярним народним напоєм.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO