Запровадження модулю «Шахи» у освітній процес

golovnaВ умовах змін і становлення української державності актуальним постає питання формування гідних громадян України, розвитку їх інтелектуальних і творчих здібностей, вихованих на засадах пізнання, вдосконалення особистості з безперечно взятих до уваги загальнолюдських цінностей.

Державні стандарти початкової, базової середньої, загальної середньої освіти чітко визначили, що в умовах оновлення суспільства, відродження національної культури орієнтування на творчий розвиток особистості є світоглядною засадою сучасного виховання та освіти. Зазначені документи вказують на важливість завдань розвитку творчого потенціалу дитини як засобу формування її духовності, національної свідомості, морально-естетичних ідеалів.

Сьогодні, в епоху інформаційних технологій, особливого значення набуває здатність швидко орієнтуватись у величезному потоці інформації, аналізувати її і робити логічні висновки. Одним із засобів, що сприяють розвитку інтелектуальних здібностей школярів є гра у шахи.

Шахи, що багато століть приваблюють мільйони гравців у всьому світі, поєднують у собі оригінальну комбінацію спорту, науки, мистецтва, військової тактики і стратегії та цікавого дозвілля. Нині гра в шахи допомагає формувати в дітей та учнівської молоді як зацікавленість розумовою працею, так і творчі якості особистості. Шахи розвивають логічне, абстрактне, творче, комбіноване мислення, логіку, пам’ять, оригінальність як у початківців, так і в досвідчених шахістів. Заняття шахами також формує в дітей цілеспрямованість, наполегливість, витримку, характер, дає простір творчій фантазії.

На виконання розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації від 19.04.2024 № 179-ОД «Про внесення змін до Обласної комплексної програми «Освіта Сумщини у 2022-2024 роках», наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 16.05.2024 №205-ОД з метою якісного, ефективного впровадження та реалізації варіативного модуля «Шахи» у закладах загальної середньої освіти Сумської області Комунальним закладом Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти організовано та проведено протягом травня 2024 року методичний семінар-тренінг для вчителів фізичної культури «Особливості впровадження та реалізації варіативного модуля «Шахи» в закладах загальної середньої освіти». Для участі у зазначеному заході зареєструвалося 146 вчителів фізичної культури Сумської області.

Методичний семінар-тренінг було проведено у формі трьох сесій 17.05.2024, 21.05.2024 та 31.05.2024 року. Участь у семінарі-тренінгу передбачала обов’язкову реєстрацію слухачів на кожній із сесій, їх активність та виконання індивідуальних завдань. На семінарі-тренінгу піднімалися та обговорювалися питання занять шахами як одиного із напрямів інтелектуального розвитку учнівської молоді, шахи як одна із найпоширеніших та актуальних ігор сучасності, шляхи реалізації варіативного модуля «Шахи» в закладах загальної середньої освіти, методичні аспекти реалізації варіативного модуля «Шахи» Практичні аспекти реалізації варіативного модуля «Шахи», особливості реалізації освітньої роботи за напрямом «Шахи» (з досвіду роботи), реалізація заходів Програми впровадження в освітній процес варіативного модуля «Шахи» модельної навчальної програми «Фізична культура», основи гри в шахи, особливості гурткової роботи за напрямом «Шахи», шахи в закладах загальної середньої освіти та позашкіллі як інтелектуальний напрямок розвитку учнів, напрями підвищення кваліфікації з варіативного модуля «Шахи» в закладах загальної середньої освіти. До викладання бали залучені як викладачі КЗ СОІППО (Коренева І.В. – методист; Деменков Д.В. – старший викладач кафедри теорії і методики змісту освіти), так і педагоги – практики (Вінниченко О.В. – автор шахових програм для закладів освіти, керівник гуртка - методист КЗ "ЦДЮТ 4", гімназії 116 Харківської міської ради; Захарчук І.Р. – голова комісії Федерації шахів України по роботі з різними верствами населення; Єгоров В.О. – віце-президент громадської організації «Сумська обласна Федерація шахів»; Крамаренко О.М. – учитель фізичної культури Гринцівського закладу загальної середньої освіти І- ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області; Шухмін О.Я. – учитель фізичної культури Штепівської гімназії з дошкільним відділенням та початковою школою Лебединської міської ради Сумської області; Лисянський В.М. – керівник гуртка Лебединського Центру позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області).

Усього, по завершенню семінару-тренінгу «Особливості впровадження та реалізації варіативного модуля «Шахи» в закладах загальної середньої освіти», сертифікат учасника (9 годин) отримали 85 слухачів, які були присутні на всіх сесіях та виконали практичні завдання.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO