ЛІТНІ КАНІКУЛИ – ПОРА ВІДПОЧИНКУ!

11111Сьогодні, під час війни, безпека дітей – найважливіше питання. Дітям будь-якого віку дуже важливо почувати себе комфортно. А для цього необхідно набути найпростіших навиків особистої та колективної безпеки, власного убезпечення під час ситуацій, що несуть загрозу життю та здоров’ю. З метою попередження нещасних випадків, травматизму та недопущення створення кримінальних ситуацій під час літніх канікул, рекомендуємо ознайомити учнів із правилами техніки безпеки з обов’язковим їх дотриманням.

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИМИ ПРЕДМЕТАМИ

Міни, розтяжки важко помітити, адже вони натягнуті низько над землею та виглядають, як дріт чи шнур. І часто, взагалі непомітні.

Основною причиною нещасних випадків є грубе порушення елементарних правил безпеки: спроби взяти в руки, пересунути, або розібрати предмет, биття по ньому, кидання у відкритий вогонь, або у воду. Детонація вибухонебезпечних предметів може статися, навіть, від тертя, струсу, нагрівання тощо. Знання заходів безпеки допоможе уникнути загрози та врятувати життя. Там, де тривали активні бойові дії, залишилось чимало замінованих об’єктів, нерозірваних боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Головне правило для всіх – Не підходь! Не чіпай! Телефонуй 101!

Запам’ятайте:

– не можна торкатись, перекладати, розряджати, зберiгати вибухонебезпечні предмети;

– забороняється використовувати снаряди для розведення вогню;

– не можна збирати, здавати снаряди до металобрухту.

Виявивши вибухонебезпечнi предмети, необхiдно повiдомити поліцію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, дорослих.

Для здобувачів освіти, під час проведення роз’яснювальної роботи щодо правил поведінки з вибухонебезпечними предметами, рекомендуємо використовувати матеріали офіційних інтернет-джерел:

Пам’ятайте про мінну небезпеку, про безпеку життєдіяльності в умовах воєнного стану (надзвичайні ситуації воєнного характеру, дії під час комендантської години, поведінку під час обстрілів, правила евакуації, правила поведінки в бомбосховищах).

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ

Дорога і транспорт приховують у собі безліч небезпек. Аби діти почували себе в дорожньому русі безпечно, недостатньо лише зусиль правоохоронців і вчителів, потрібно щоби учні самі неухильно дотримувалися правил дорожнього руху, таких, як:

  • рухатися необхідно тротуарами і пішохідними доріжками з правого боку; користуватися виключно пішохідними переходами; виходити на проїжджу частину позаду транспортних засобів, упевнившись, що не наближаються інші транспортні засоби;
  • перетинати проїжджу частину, спочатку подивившись ліворуч, а дійшовши до середини – праворуч;

– дотримуватися правил дорожнього руху при використанні велосипедів, роликів.

Окрім того, рухаючись узбіччям чи краєм проїжджої частини, за межами населених пунктів, обов’язково потрібно йти назустріч руху транспортних засобів; у разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного або синього кольору чи спеціальним звуковим сигналом, потрібно утриматися від переходу проїжджої частини або негайно залишити її.

Категорично заборонено!

  • вибігати на проїжджу частину, влаштовувати на ній або поблизу неї ігри;
  • керувати транспортом із несправним гальмом і звуковим сигналом, у темну пору доби;
  • рухатися автомагістралями, коли поряд є велосипедна доріжка;
  • їздити, не тримаючись за кермо, і знімати ноги з педалей, перевозити у такий спосіб пасажирів;
  • виїжджати на проїжджу частину на інших засобах для катання (скейтборд, самокат, ролики тощо);
  • буксирувати інші транспортні засоби;
  • перебувати поблизу залізничних колій без супроводу дорослих.

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ, ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

Пожежі є найбільш руйнівним видом стихійних лих для людства. Щорічно вони не тільки завдають матеріальної шкоди, а й позбавляють людей здоров’я і, навіть, життя. Кожна дитина, незалежно від віку, повинна знати правила протипожежної та електробезпеки, такі як:

  • заборонено брати з собою вогненебезпечні предмети, що можуть спричинити пожежу (запальнички, сірники, петарди, бенгальські вогні, феєрверки, цигарки, легкозаймисті речовини, вогнезаймисту рідину тощо);
  • використовувати газову плиту вдома слід тільки зі спеціалізованим електричним приладом для вмикання і під наглядом дорослих;
  • не можна брати на вулиці чи в іншому місці незнайомі чи чужі предмети, (зокрема, побутову техніку); не вмикати їх у розетку вдома чи в інших установах – це може призвести до надзвичайної ситуації;
  • користуватися електроприладами тільки сухими руками і у присутності дорослих. У разі виявлення обірваних проводів, неізольованої проводки, її іскріння, слід негайно повідомити дорослих;
  • у разі пожежної небезпеки, на кшталт наявності вогню, іскріння, диму, потрібно негайно вийти на повітря (за двері, на балкон) і покликати на допомогу. Зателефонувати у службу пожежної охорони за номером 101, назвати своє ім’я, прізвище, коротко описати ситуацію (наявність вогню, диму, кількість людей у приміщенні), свій номер телефону;
  • при появі запаху газу, у приміщенні у жодному разі не вмикати електроприлади, не користуватися стаціонарним чи мобільним телефоном, відчинити вікна, двері, перевірити приміщення, вимкнути газову плиту, якщо вона була ввімкнена та вийти з приміщення; покликати на допомогу дорослих, негайно повідомити у газову службу за номером 104.

Окрім того, рекомендуємо до використання наступні інтернет-джерела:

  • Як навчити дітей правил безпеки вдома під час війни «Вартові безпеки» (брошура від Державної служби з надзвичайних ситуацій України, спільно з ЮНІСЕФ). URL:  http://surl.li/gmafc (дата звернення 29.05.2024).
  • «Палаючі новини»: всеукраїнська газета про безпечну поведінку вдома (історії небезпечного поводження з приладами). URL: http://surl.li/gmafj (дата звернення 29.05.2024).
  • «Невидимий ворог – чадний газ» (ЮНІСЕФ – для кожної дитини). URL:   https://www.unicef.org/ukraine/fumes (дата звернення 29.05.2024).
  • «Безпека вдома під час війни» (серія відео) URL: http://surl.li/gmafr (дата звернення 29.05.2024).

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА РІЧКАХ І ВОДОЙМАХ

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка гарно плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено та, у разі необхідності, може надати допомогу товаришу, який потрапив у біду. Навіть той, хто гарно плаває, повинен бути обережним, дисциплінованим і дотримуватись правил поведінки на воді:

  • купатися виключно під наглядом дорослих;
  • навчатися плавати під керівництвом інструктора або батьків;
  • не купатися i не пірнати у незнайомих місцях;
  • не запливати за обмежувальні знаки;
  • не стрибати головою вниз у місцях, глибина яких невідома;
  • не купатися в холодній воді, щоб не було переохолодження (оптимальний період перебування у воді – 20-30 хв.).

Окрім того, слід дуже обережно поводитися на надувних матрацах, особливо коли є вітер або сильна течія.

Шановні батьки!

Під час літніх канікул діти мають багато вільного часу і не обтяжені, на їхню думку, більшістю обов’язків школяра. Проте, Вам, батькам, важливо правильно організувати вільний час і наповнити його корисними справами: приділяйте, більше уваги своїм дітям, залучайте їх до спільних справ, частіше спілкуйтеся з ними. Тримайте під контролем проведення дозвілля сина (доньки) за межами дому у вечірній час. 

Нагадуємо Вам, що Ви несете особисту відповідальність за життя та здоров’я своїх дітей під час літніх канікул. Не залишайте дітей без нагляду дорослих у період літнього відпочинку. Під час канікул, в умовах воєнного стану, слід зосередити увагу на профілактиці шкідливих звичок і протиправної поведінки дітей.

Окрім того, Сумський ОІППО рекомендує ознайомитися з порадами психологів щодо організації режиму дитини під час літніх канікул, що розміщено на сайті Міністерства освіти і науки України за посиланням:https://mon.gov.ua/ua/news/yak-organizuvati-rezhim-ditini-na-litnih-kanikulah-poradi-dlya-batkiv, а також у телеграм-каналі «Підтримай дитину».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO