18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

tataruВідповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу», депортацію з Криму кримських татар у 1944 році визнано – геноцидом кримськотатарського народу і встановлено в Україні –День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 травня).

У 2024 році, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 21.12.2023 №  3536-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках», на державному рівні, 18 травня 2024 року, Україна відзначає 80-ті роковини депортації кримських татар та інших корінних народів Криму.

У цей день, 18 травня, весь світ згадує жахливі події 1944 року, коли за вказівкою вождів тоталітарного режиму, кримських татар примусово депортували у віддалені регіони, а  з  ними й  представників інших національних меншин.

Після окупації Криму, російським агресором, навесні 2014 року, 18 травня відзначають, як  День боротьби за права кримськотатарського народу.

Історія, на жаль, повторюється. Із окупацією Кримського півострова корінне населення знову зіштовхнулося з системним тиском, репресіями за національною ознакою. 

24 лютого 2022 року почалася нова хвиля російського вторгнення на територію України, що стало новим приводом для обшуків, арештів і продовження переслідувань кримських татар.

З метою вшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує, провести, у період із 15 до 18 травня 2024 року в закладах загальної середньої освіти виховні години, конференції,  семінари, уроки пам’яті, хвилини мовчання, виставки літератури, конкурси малюнків.

Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує, під час підготовки до заходів, використовувати інформаційні матеріали до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, із якими можна ознайомитися на сайті Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим за покликанням: http://surl.li/tnlhj.

Окрім того, Сумський ОІППО рекомендує до використання інформаційні матеріали «До роковин депортації кримських татар (18 травня 1944 року)», що розміщені на сайті Українського інституту національної пам’яті (http://surl.li/tnlgo).

Пам’ятаємо жертв трагедії та віддаємо шану всім, хто постраждав від дій тоталітарної влади.

У єдності боремося за наше спільне майбутнє, відвойовуємо кожен клаптик своєї землі, відстоюємо своє право на самовизначення.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO