ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

logВеликдень – найбільше християнське свято, що символізує відродження та оновлення.

Одним із обов’язкових атрибутів цього свята є великодні яйця.

Яйце – символ переродження, воскресіння, народження нового життя.

У різних регіонах України використовують різні великодні яйця: «писанки», «дряпанки», «крапанки», «галунки», «крашанки», назви яких українці успадкували від своїх предків епохи неоліту (VIІІ-ІV тисячоліть до н.е.)  та трипільської цивілізації (VI-ІІІ тисячоліть до н.е.).

У південній частині Чернівецької області (ближче до Бесарабії), подністерських територіях Тернопільської, Хмельницької та Вінницької областей галунками називають великодні яйця, які фарбують рослинними барвниками.

1 cr

Учені дослідили морфологічну й фонетичну структуру назв «писанка», «галунка», «крашанка» і прослідкували спільне індоєвропейське походження сукупно суфікса та закінчення слова – «-ка», що означає «сонце», «радість». А в словах «писанка» і «крашанка» є ще й елемент у корені «-ан-» – ймовірно, це релікт індоєвропейського іменника «аньдя» – яйце. У слові «галунок» є важливі за змістом індоєвропейські складові слова «галаа» (земля; вода) та «унна» (мокрий). Великоднє яйце «галаа-унна-ка» було оберегом і зверненням до трьох стихій: Землі, Води і Сонця. За визначенням учених, галунками великодні яйця частіше називали давні землероби, а писанками і крашанками – скотарі.

Сьогодні крашанка або галунка – один із чотирьох основних видів розписаних великодніх яєць, разом із крапанкою, дряпанкою та писанкою (інколи писанками називають загалом всі розписані яйця). Кожен із цих видів має свою систему розпису.

Галунка (крашенка) – яйце закрашене тільки однією барвою, найчастіше вишневою, рідше зеленою, червоною або жовтою. Галунки роблять ті жінки, що не мають часу писати писанки.

Крапанки: гарячим воском наносять плями, смужки, цяточки на шкарлупу, після чого яйце занурюють у фарбу. Потім знову наносять крапельки воску і занурюють у фарбу іншого кольору. І так далі… Потім віск видаляють, а на яйці залишаються різнокольорові цяточки: білі й кольору використаних фарб.

Дряпанку можна зробити за відсутності писачка чи фарб. Для її виготовлення обирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

Писанка – традиційний оберіг, писаний на сирому яйці, укритий восковими візерунками, які виконують писачком та зафарбовують природними фарбниками. Такі фарбники відварювались із рослин, наприклад із ягід, кори дерев.

Найчарівніша візитівка України – писанка, у сучасному світі виконує важливу місію – збереження, примноження та передачу наступним поколінням перлини української національної культури – Великодньої галунки, крашанки, дряпанки, крапанки тощо.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO