ОПАНОВУЄМО СУЧАСНІ ЕФЕКТИВНІ ЗАСОБИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЇ

01У відповідності до плану роботи КЗ СОІППО,  з 15 по 17 квітня 2024 р. проведено  курси за вибором для вчителів різних спеціальностей на тему «Ментальні карти як засіб розвитку креативного мислення учнів». У складі групи навчалось 16 педагогів з різних територіальних громад Сумської області.

Основною метою курсів було підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності педагогів закладів загальної середньої освіти щодо розвитку креативного мислення учнів засобами створення ментальних карт. До змісту навчальних занять було включено широкий спектр сучасних інноваційних засобів: моделювання проблемних ситуацій, групові дискусії, комп’ютерне програмування, практичні роботи зі створення ментальних карт, захист проєктів, виконання досліджень з визначення власного рівня креативності, технології рефлексії.

Заняття проводив Гиря Олексій Олексійович, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, спеціальної освіти та менеджменту. У процесі роботи було актуалізовано наступні теми:

  1. Ментальні карти як інноваційний засіб організації інформації.
  2. Технології створення ментальних карт.
  3. Методика використання ментальних карт на різних етапах навчального заняття.

Робота зі слухачами була побудована з врахуванням їх індивідуальних особливостей (фах, стаж роботи,   ставлення до засобів   візуалізації у освітньому процесі тощо). Найбільш вдалими, на думку слухачів, були групові дискусії стосовно стратегій застосування ментальних карт, робота з комп’ютерними програмами  Canva та MindMeister для створення ментальних карт, тести на визначення рівня креативності педагога. На високому професійному рівні педагогами виконано зразки ментальних карт для групової презентації (рис. 1.).

pic1

Рис.1. Ментальна карта Шевчук Т.І. «Аналіз літературного твору»

Фінальним аспектом роботи на курсах було створення групової презентації ментальних карт. Слухачі на достатньому науково-методичному рівні опанували технологію створення ментальних карт, тому презентація вийшла різноплановою, колоритною, зорієнтованою на розвиток креативного мислення  учнів.

Наведемо фінальне враження, яке від імені групи висловила педагог Вікторія Банькодуд:

pic2

На наступних курсах буде модифіковано систему вимог до візуалізації навчальної інформації з орієнтацією на стратегії інтегрованого навчання, як того вимагає концепція Нової української школи. Для підвищення практичної спрямованості планується застосування інноваційних програм для створення ментальних карт MindMup та MindManager.

 pic3Гиря О.О., доцент кафедри ПСОМ

02

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO