ЗАВЕРШИЛОСЬ НАВЧАННЯ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ З ОРГАНІЗАЦІЇ НОВОГО ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Забезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах загальної середньої освіти є завданням, на вирішення якого спрямоване розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації від 21.12.2023 № 734-ОД «Про Програму реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області». Кінцевими результатами запровадження Програми передбачаються сформовані здорові харчові звички всіх учасників освітнього процесу, збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, відновлення та модернізація харчоблоків з новітніми технологічними процесами, покращення показників енергоефективності та дотримання вимог системи НАССР. Для його досягнення необхідна системна підготовка педагогічних кадрів, зокрема керівників закладів освіти Сумщини.
Методичний семінар-тренінг з підвищення рівня управлінської спроможності керівників закладів загальної середньої освіти з питань організації харчування, проведений КЗ СОІППО з 2 квітня по 16 квітня 2024 року, завершено. Понад 280 директорів закладів загальної середньої освіти та їх заступників взяли участь у трьох навчальних сесіях, долучившись як до лекцій від спікерів-фахівців, так і до онлайн-активностей (контенту каналів Microsoft TEAMS, анкетувань, опитувань, вправ, інтерактивних дошок). Спікерами методичного семінару-тренінгу були:
Світлана БИРЧЕНКО, начальник управління дошкільної, загальної середньої, інклюзивної, позашкільної освіти, виховної роботи, цифрової трансформації та впровадження інформаційних технологій Департаменту освіти і науки Сумської ОДА, яка звернула увагу на управлінські аспектах реалізації заходів Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області;
Валентина ФРОЛОВА, головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, яка зосередилась на вимогах до облаштування харчоблоку шкільної їдальні, робочих місць; норми та основні вимоги до харчування; складання шкільного меню;
Наталія САМОЙЛЕНКО, кандидат педагогічних наук, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Сумській області, яка розповіла про професійний супровід і підтримка центрів підвищення кваліфікації кухарів в кулінарних хабах на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
Валентина УСПЕНСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти Сумського ОІППО, яка зупинилась на біологічних основах здорового харчування, формування його культури в закладах освіти;
Наталія БОЛГОВА, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів, декан факультету харчових технологій Сумського національного аграрного університету, яка повідомила про упровадження системи НАССР; міжгалузева співпраця у формуванні культури здорового харчування в закладі освіти.
Модерацію заходу здійснювала Валентина УСПЕНСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти КЗ Сумського ОІППО. Означена лабораторія здійснює науково-методичний і навчальний супровід освітніх питань з реформування системи шкільного харчування та є виконавцем програми методичного семінару-тренінгу. Під час навчання налагоджено подальшу системну взаємодію керівників закладів освіти Сумщини засобами соціальних мереж: у команді Microsoft TEAMS «Керівники ЗЗСО_Харчування»; у Viber-групі «Харчуємо здорово в Сумщині»; телеграм-каналі «ЗдоровЇмо».
Під час методичного семінару – тренінгу керівники закладів освіти отримали не лише теоретичну інформацію, але й набули практичних навичок щодо впровадження системи здорового харчування у закладах освіти. Вихідне діагностування засвідчило зростання їх професійної компетентності. Слухачі висловили задоволення і вдячність за проведений захід.
Розширення кола питань щодо впровадження реформи системи шкільного харчування в подальшому здійснюватиметься на курсах підвищення кваліфікації в Комунальному закладі Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Для керівників закладів освіти пропонуються курси «Організація здорового харчування та формування його культури в закладі освіти», а для вчителів – «Уроки здорового харчування».
Здорове харчування – щонайперша вимога для нашого здоров’я.
Напевне кожного надихне історія про маленького хлопчика на ім'я Їткарус https://www.youtube.com/watch?v=To9COZq3KSo