ЗАВЕРШИЛОСЬ НАВЧАННЯ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ З ОРГАНІЗАЦІЇ НОВОГО ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

golovnaЗабезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах загальної середньої освіти є завданням, на вирішення якого спрямоване розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації від 21.12.2023 № 734-ОД «Про Програму реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області».  Кінцевими результатами запровадження Програми передбачаються сформовані здорові харчові звички всіх учасників освітнього процесу, збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, відновлення та модернізація харчоблоків з новітніми технологічними процесами, покращення показників енергоефективності та дотримання вимог системи НАССР. Для його досягнення  необхідна системна підготовка педагогічних кадрів, зокрема керівників закладів освіти Сумщини.

Методичний семінар-тренінг з підвищення рівня управлінської спроможності керівників закладів загальної середньої освіти з питань організації харчування, проведений КЗ СОІППО з 2 квітня по 16 квітня 2024 року, завершено. Понад 280 директорів закладів загальної середньої освіти та їх заступників взяли участь у трьох навчальних сесіях, долучившись як до лекцій від спікерів-фахівців, так і до онлайн-активностей (контенту каналів Microsoft TEAMS, анкетувань, опитувань, вправ, інтерактивних дошок). Спікерами методичного семінару-тренінгу були:

Світлана БИРЧЕНКО, начальник управління дошкільної, загальної середньої, інклюзивної, позашкільної освіти, виховної роботи, цифрової трансформації та впровадження інформаційних технологій Департаменту освіти і науки Сумської ОДА, яка звернула увагу на управлінські аспектах реалізації заходів Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області;

Валентина ФРОЛОВА, головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, яка зосередилась на вимогах до облаштування харчоблоку шкільної їдальні, робочих місць; норми та основні вимоги до харчування; складання шкільного меню;

Наталія САМОЙЛЕНКО, кандидат педагогічних наук,  директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Сумській області, яка розповіла про професійний супровід і підтримка центрів підвищення кваліфікації кухарів в кулінарних хабах на базі закладів  професійної (професійно-технічної) освіти;

Валентина УСПЕНСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти Сумського ОІППО, яка зупинилась на біологічних основах здорового харчування, формування його культури в закладах освіти;

Наталія БОЛГОВА, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів, декан факультету харчових технологій Сумського національного аграрного університету, яка повідомила про упровадження системи НАССР; міжгалузева співпраця у формуванні культури здорового харчування в закладі освіти.

Модерацію заходу здійснювала Валентина УСПЕНСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти КЗ Сумського ОІППО. Означена лабораторія здійснює науково-методичний і навчальний супровід освітніх питань з реформування системи шкільного харчування та є виконавцем програми методичного семінару-тренінгу.  Під час навчання налагоджено подальшу системну взаємодію керівників закладів освіти Сумщини засобами соціальних мереж: у команді Microsoft TEAMS «Керівники ЗЗСО_Харчування»; у Viber-групі «Харчуємо здорово в Сумщині»; телеграм-каналі «ЗдоровЇмо».

Під час  методичного семінару – тренінгу керівники закладів освіти отримали не лише теоретичну інформацію, але й набули практичних навичок щодо впровадження системи здорового харчування у закладах освіти. Вихідне діагностування засвідчило зростання їх професійної компетентності. Слухачі висловили задоволення і вдячність за проведений захід.

Розширення кола питань щодо впровадження реформи системи шкільного харчування в подальшому здійснюватиметься на курсах підвищення кваліфікації в Комунальному закладі Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Для керівників закладів освіти пропонуються курси «Організація здорового харчування та формування його культури в закладі освіти», а для вчителів – «Уроки здорового харчування».

Здорове харчування – щонайперша вимога для нашого здоров’я.

Напевне кожного надихне історія про маленького хлопчика на ім'я Їткарус https://www.youtube.com/watch?v=To9COZq3KSo

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO