ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!

logРозмаїття народних інструментів, що дійшли до нас ще з часів Київської Русі, вражає. Проте, чимало з них зберігаються лише в музеях або припадають пилом на горищах старожилів. Їх мелодії давно забуті, тож їх навряд чи побачиш у повсякденному житті. Одним із яскравих представників таких інструментів є тулумбас.

Тулумбас, або литаври – казаноподібні барабани, що були відомі в Європі з ХІV століття. В Україні вони стали незамінним інструментом для козаків у культурному й політичному житті Січей.

 

image

Тулумбаси виконували ряд функцій: по-перше, як військовий інструмент. Удари в литаври сигналізували про небезпеку, вони були засобом зв'язку між козацькими загонами – спеціальними умовними сигналами (під час бою передавали накази війську, кошу тощо).

По-друге, як ударний музичний інструмент у полковій музиці Війська Запорозького.

По-третє, як священна, сакральна річ.

Тулумбас був невід’ємною частиною воєнного побуту козаків Запорожської Січі. Ним скликали раду козаків чи старшин, повідомляли про загрозу ворожого нападу. Вирушаючи у похід, зв’язкові полкові брали з собою тулумбаси, прив’язуючи їх до сідла.

На Запорожській Січі тулумбаси (літаври) належали до національних, символічних речей, таких як: хоругви (корогви), бунчук, гетьманська булава, печатка. Вони – неодміна складова церемонії передачі гетьманської влади.

Тулумбаси бувають різних розмірів. У найбільші з них били одночасно вісім чоловік.

Тулумбаси – мідна чаша (казан), обтягнута з відкритого боку шкірою. Добувають звук ударами по шкірі колотушкою. Стабільних розмірів тулумбаси (литаври) не мають. Прийнято розрізняти три їх групи: великі, середні та малі. На них можна, натягуючи шкіру гвинтами, настроювати хроматичний звукоряд у межах квінти

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO