Літературний журнал «Музи під час війни не мовчать»

2 cr20 березня 2024 року викладачі кафедри соціально-гуманітарної освіти та слухачі курсів підвищення кваліфікації КЗ СОІППО зорганізували й стали учасниками літературного журналу: «Музи під час війни не мовчать». Цим усним поетичним часописом сумські педагоги доєдналися до проведення Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії». Мета Тижня – консолідувати українське суспільство навколо читання як життєвої стратегії, як національного духовного  ідентифікаційного коду. У березні ж бо народилися славетні українські письменники Тарас Шевченко, Максим Рильський, Ліна Костенко– наші духовні світочі.

Темою весняного Тижня поезії був обраний архетип «Дім», а гаслом став рядок із вірша Ірини Шувалової: «Ріки незмінно течуть додому». У час російсько-української війни знову мідногорло засурмив клич: «вставай, хто живий!» - на захист сувереності людського життя, за право Жити у своєму Домі. Українське поетичне слово (воно ж бо – найближче до серця) вдягнуло піксель і бронежилет, щоб на фронті і в тилу явити світу

– Ми є, І будем Ми, і Україна наша з нами! (І.Багряний).

Тематичне спрямування і настроєвий камертон літературного журналу були задані у виступі Світлани Драновської, завідувача кафедри соціально-гуманітарної освіти, НЕСКОРЕНІ ЗАХИСНИКИ МАРІУПОЛЯ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ АУДІОВІЗУАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА. Вірші і пісні, фото- і відеоматеріали, живописні полотна і документальний фільм «20 днів у Маріуполі» – це і «боєкомплект для серця», і «блокпост правди» про Маріуполь, «Азовсталь», про всю Україну. Пам’ятаймо все. Повертаймо додому з полону нездоланних героїв.

Учасниками (голосами зі сторінок цього журналу) стали освітяни різних спеціальностей з усієї Сумської області. Високий і нетлінний образ ліричного слова щиро і наснажено озвався у виступах гостей заходу – вчителя історії, поета Анатолія Олеха (Конотоп), учительки української мови і літератури, поетеси Богдани Гусак (Малий Вистороп), заступника директора з виховної роботи, поетеси Наталії Дараган (Хухра). Їхні вірші, як записи в щоденнику (а це і є журнал !) про силу і любов української душі у час війни: «ВІДЧАЙ ГОРЛО СТИСКАЄ, АЛЕ НЕ ЗМОВКАЮТЬ ПОЕТИ...».

Сумська вчителька і поетеса Єлизавета Драновська презентувала свій історико-мистецький відеопроєкт «Вогонь життя між прірвою років». В основу дослідження і поетичного твору лягла історія життя Романченко Бориса Тимофійовича, в'язня 4 нацистських концтаборів, якого вбила росія.

У виступах учителів було репрезентовано особистий досвід ефективного використання сучасних освітніх ресурсів з національно-патріотичного виховання, а змістовий компонент - вірші сучасних українських поетів-фронтовиків та поетичні вправи учнів. Своїми секретами формування громадянських чеснот учасниками  освітнього процесу поділилися педагоги:

Світлана Тімченко ІНТЕРНЕТ-ЧЕЛЕНДЖ ЯК СПОСІБ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ;

Лариса Кузнєцова ПОЕТИЧНИЙ ВІДГУК ЗАРУБІЖНИХ ПИСЬМЕННИКІВ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ;

Євгенія Литвинова ОСОБЛИВІСТЬ УРОКІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ В УМОВАХ ВІЙНИ;

Павло Данилевський Я ХОЧУ НЕБО НА РУКИ ВЗЯТИ» ТВОРЧИЙ СПАДОК ЗЕЛЬМИ МЕЄРБАУМ-АЙЗІНГЕР: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТА УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТИ;

Маргарита Андрухова ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ШЛЯХОМ  ВИКОРИСТАННЯ РЕАЛЬНИХ ІСТОРІЙ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ;

Наталія Мигаль ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ГУРТКІВЦІВ («ДЖУРА») ЗАСОБАМИ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ.

Особливою сторінкою журналу стала презентація колективної збірки поетичних і прозових творів ДІТИ УКРАЇНИ ПРОТИ ВІЙНИ. Керівник літературного проєкту вчитель Ольга Мазур.

Ресурси бібліотеки КЗ СОІППО на допомогу вчителеві, а серед них - і матеріали до Національного тижня читання стали темою виступу-презентації  Тетяни Орлової, завідувачки бібліотеки Інституту, ВІДЛУННЯ РІДНОЇ ДОМІВКИ МИ ВІДЧУВАЄМ У ВІРШАХ... Наша колега, завершуючи слово, прочитала написаний вірш про людей і людяність сумчан, про біль і віру, про весну української перемоги у війні.

https://view.genial.ly/65e968ee0bfa370014048316/presentation-remote-work-vibrant-presentation

Виступ старшого викладача Юрія П’ятаченка СЛОВО Й УКРАЇНСЬКИЙ ПІКСЕЛЬ: ОКРАЙЦІ ДУМОК ПРО ПОЕЗІЮ 400-ЛІТНЬОЇ ВІЙНИ «... ПОТРІСКАНІ ГУБИ ЛОВЛЯТЬ СЛОВО ЯК БЕЗЦІННУ ВОЛОГУ» (Гліб Бабич) був присвячений творчості сучасних українських поетів, які взяли в руки автомат. У сотні лицарів і наші краяни Юрій Коваленко (Глухів), Артем Довгополий (Конотоп). Мікротемою у презентації став огляд книжок цьогорічних лауреатів Національної премії імені Т. Г. Шевченка поетів, учасників російсько-української війни: воєнного кореспондента  Дмитра Лазуткіна «Закладка» та морського піхотинця, бойового медика, розвідниці Збройних сил України Ярини Чорногуз " «[dasein: оборона присутності]».

Усі сторінки літературного журналу «Музи під час війни не мовчать» були пронизані рефреном:

«А нас не зламати! І навіть не вбити,

Тому що відродяться з попелу квіти!

Побачиш, утримавши небо у серці,

Додому прийдуть Едельвейси!

Хто ближче до неба, той ближче до Бога,

Із вільними поруч іде перемога!

Нам доля – над іншими небо тримати –

Працюємо, брате!»

Гліб Бабич, військовослужбовець ЗС України,

командир взводу 10 огшбр, поет, пісняр

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO