210 РІЧНИЦЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

golovna                      Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю

                                          О. Вишня

9 березня 2024 року Україна відзначає 210-річницю від дня народження видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка.

З 47 років свого життя (народився у 1814 році – помер у 1861 році) Тарас Шевченко 24 роки перебував у кріпацтві, 10 років – на засланні, а решту життя – під наглядом жандармів.

Творчість Шевченка – багатогранна, як і його талант. Шевченко Т.Г. був різнобічно обдарованим митцем, ліриком, творцем епічних поем, видатним драматургом. Літературна спадщина Тараса Шевченка, центральну роль в якій відіграє збірка поетичних творів «Кобзар», за правом вважається основою української літератури. «Заповіт» Великого Кобзаря перекладено більш ніж 100 мовами світу.

Тарас Шевченко є одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

Пам’ятники Великому Кобзареві встановлені в містах і селах не тільки України, а й у столицях і містах інших держав.

Сьогодні, відзначаючи 210-річницю від дня народження Тараса Шевченка, ми вклоняємось перед Великим Кобзарем, який своїм життям, своєю наскрізною українською вдачею, своїм безсмертним словом – є прикладом невтомного борця за волю, правду, мир та єднання.

З метою вшанування видатного сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка, популяризації спадщини Великого Кобзаря, рекомендуємо у закладах загальної середньої освіти провести:

  • уроки на тему «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»;
  • літературні вікторини: «Шевченкова криниця слова не міліє», «Тарас Шевченко – майстер слова і пензля»;
  • виставки: «Духовний безмір Шевченка – поета і художника, людини й особистості», «Його слова – його велична пісня»;
  • Шевченківські читання «Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря»;
  • мистецькі години «Великий художник Тарас Шевченко».

Вагу великого Кобзаря для України неможливо переоцінити. Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Тарас Шевченко був і є символом опору російській експансії. Український видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дії.

Боріться – поборете, Вам Бог допомагає! За вас правда, за вас слава, і воля святая!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO