ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

gol1Весна − це дивовижне оновлення природи, всюдисуще торжество життя. Її ознаки довкруж помітні ще задовго до танення снігів, до повсюдного зелен-квіту. На теренах України на початку весни на проталинах з’являється невелика рослина з двома вузькими листочками та очима-квіточками кольору неба. Це прекрасне творіння природи,  радість,  ще по-зимовому холодну, крихку, але ніжну й елегантну,  наші предки називали дивним словом «просерен».

У кожній країні цю квітку називають по-іншому. Англійці іменують її сніжною краплею або сніжною сережкою, чехи – сніжинкою, німці – сніговим дзвіночком, а ми знаємо її як  пролісок.

Ці перші квіти, що символізують початок весни, перемогу тепла над холодом і дарують надію на краще, у народі називають по-різному: небовий ключ, скоро́лісок, проліска (жіночий рід), проліс, просерен (просерень), підсніжка, первоцвіт, синьоок.

Пролісок

Також пролісками в розмовній мові можуть називатися й інші весняні квіти білої, синьої чи блакитної барви − підсніжник звичайний, шафран Гейфеля, зубниця залозиста, фіялка каменелюбна.

Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, усього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоної книги.

Можливо, саме тому дехто любить колекціонувати проліски. Одна з найбільших колекцій провісників весни милує мешканців і гостей містечка Колсбурн-парк, на заході англійського графства Глочестершир. Почав збирати ці ніжні рослини натураліст Генрі Джон Елвіс більше 130 років тому. На честь нього навіть був названий один із віднайдених ним у Туреччині видів – «пролісок Елвіса».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO