Реформа системи шкільного харчування: об’єднуємо зусилля
20 лютого 2024 року Департаментом освіти і науки Сумської державної адміністрації на базі Сумського національного аграрного університету було проведено регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності». Чотири стратегічні цілі Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області стали стратегічними платформами обговорень програми Форуму.
З вітальним словом до учасників Форму звернулись у відеозверненні перша леді Олена ЗЕЛЕНСЬКА та заступник Міністра освіти і науки України Андрій СТАШКІВ. Директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія ГРОБОВА, яка модерувала захід, наголосила, щодо освітяни Сумщини налаштовані до системних змін щодо покращення системи харчування дітей у закладах освіти області. Начальник обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ у своєму вітальному слові підкреслив, що реформа шкільного харчування на Сумщині успішно реалізується, незважаючи на складні безпекові виклики. Влада активно піклується про дітей, які є майбутнім капіталом країни. Очільник області поділився найкращими враженнями про нещодавно відвіданий ним урок здорового харчування у Сумській початковій школі № 30.
Спікерами заходу – в очному режимі, онлайн та через відеозвернення стали:
Орест СТЕПАНЯК, керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування.
Леся МАРТАЛІШВІЛІ, експертка Проєктного офісу реформ по взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням.
Ірина ШУМІК, Генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.
Олена МОЖАРІВСЬКА, головний спеціаліст відділу взаємодії з місцевими органами влади директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.
Дмитро Сівак, координатор упровадження Стратегії реформи шкільного харчування з напряму безпечності харчування і професійності шкільних команд Проєктного офісу реформ.
Наталя Педяш, директор Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ сткпенів № 23 Сумської міської ради.
Участь у регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності» узяли Юрій НІКІТІН, ректор Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та доценти – Валентина Успенська і Лідія Коростіль. На Форум Сумським ОІППО було підготовлено виставкову локацію наукових та навчально-методичних видань, зокрема науково-педагогічних працівників закладу, щодо реалізації проблеми формування культури здорового харчування в закладах загальної середньої освіти.
Учасниками Форуму стали голови територіальних громад, керівники органів управління освітою, керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
Експерти та учасники форуму обговорювали стратегію реформування шкільного харчування на період до 2027 року, яка базується на чотирьох цілях: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, розвиток кадрового потенціалу та комунікація і формування культури здорового харчування. Розглядались питання щодо нормативної бази, технологічних моделей організації харчування, фінансової спроможності громад, розробки якісних технологічних рішень для харчоблоків, спрямування коштів держбюджету на придбання обладнання і модернізацію їдалень, харчоблоків закладів освіти, можливості залучення фінансових ресурсів міжнародних донорів, концепції організації кулінарних хабів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти, завдання з навчання «агентів змін» та розробки освітніх матеріалів з реалізації реформи.
Форум дав можливість присутнім брати участь у тематичних майданчиках та долучитися до виставкового матеріалу. Заклади професійної освіти області продемонстрували на виставці-дегустації зразки страв, які наразі представлені у меню здорового харчування навчальних закладів.
Завданнями Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти з реалізації реформи системи шкільного харчування є підготовка керівників і педагогів закладів загальної середньої освіти та просвітницька діяльність. Для підготовки освітян упроваджено курси за вибором «Організація здорового харчування та формування його культури в закладі освіти» (для керівників закладів освіти) і «Уроки здорового харчування в закладах освіти» (для педагогічних працівників – учителів початкових класів; вихователів груп продовженого дня; учителів інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут», предмета «Основи здоров’я»; класних керівників 5-11 класів). З просвітницькою метою будуть організовуватись науково-практичні та навчально-методичні заходи для педагогічних працівників у міжгалузевій взаємодії, зокрема, з посадовими особами місцевого самоврядування, депутатами місцевих рад.