Реформа системи шкільного харчування: об’єднуємо зусилля

golovna20 лютого 2024 року Департаментом освіти і науки Сумської державної адміністрації на базі Сумського національного аграрного університету було проведено регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності». Чотири стратегічні цілі Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області стали стратегічними платформами обговорень програми Форуму.

З вітальним словом до учасників Форму звернулись у відеозверненні перша леді Олена ЗЕЛЕНСЬКА та заступник Міністра освіти і науки України Андрій СТАШКІВ. Директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія ГРОБОВА, яка модерувала захід, наголосила, щодо освітяни Сумщини налаштовані до системних змін щодо покращення системи харчування дітей у закладах освіти області. Начальник обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ у своєму вітальному слові підкреслив, що реформа шкільного харчування на Сумщині успішно реалізується, незважаючи на складні безпекові виклики. Влада активно піклується про дітей, які є майбутнім капіталом країни. Очільник області поділився найкращими враженнями про нещодавно відвіданий ним урок здорового харчування у Сумській початковій школі № 30.

Спікерами заходу – в очному режимі, онлайн та через відеозвернення  стали:

Орест СТЕПАНЯК, керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування.

Леся МАРТАЛІШВІЛІ, експертка Проєктного офісу реформ по взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням.

Ірина ШУМІК, Генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.

Олена МОЖАРІВСЬКА, головний спеціаліст відділу взаємодії з місцевими органами влади директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Дмитро Сівак, координатор упровадження Стратегії реформи шкільного харчування з напряму безпечності харчування і професійності шкільних команд Проєктного офісу реформ.

Наталя Педяш, директор Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ сткпенів № 23 Сумської міської ради.

Участь у регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності» узяли Юрій НІКІТІН, ректор Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та доценти – Валентина Успенська і Лідія Коростіль. На Форум Сумським ОІППО було підготовлено виставкову локацію наукових та навчально-методичних видань, зокрема науково-педагогічних працівників закладу, щодо реалізації проблеми формування культури здорового харчування в закладах загальної середньої освіти.

Учасниками Форуму стали голови територіальних громад, керівники органів управління освітою, керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Експерти та учасники форуму обговорювали стратегію реформування шкільного харчування на період до 2027 року, яка базується на чотирьох цілях: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, розвиток кадрового потенціалу та комунікація і формування культури здорового харчування. Розглядались питання щодо нормативної бази, технологічних моделей організації харчування, фінансової спроможності громад, розробки якісних технологічних рішень для харчоблоків, спрямування коштів держбюджету на придбання обладнання і модернізацію їдалень, харчоблоків закладів освіти, можливості залучення фінансових ресурсів міжнародних донорів, концепції організації кулінарних хабів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти, завдання з навчання «агентів змін» та розробки освітніх матеріалів з реалізації реформи.

Форум дав можливість присутнім брати участь у тематичних майданчиках та долучитися до виставкового матеріалу. Заклади професійної освіти області продемонстрували на виставці-дегустації зразки страв, які наразі представлені у меню здорового харчування навчальних закладів.

Завданнями Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти з реалізації реформи системи шкільного харчування є підготовка керівників і педагогів закладів загальної середньої освіти та просвітницька діяльність. Для підготовки освітян упроваджено курси за вибором «Організація здорового харчування та формування його культури в закладі освіти» (для керівників закладів освіти) і «Уроки здорового харчування в закладах освіти» (для педагогічних працівників – учителів початкових класів; вихователів груп продовженого дня; учителів інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут», предмета «Основи здоров’я»; класних керівників 5-11 класів). З просвітницькою метою будуть організовуватись науково-практичні та навчально-методичні заходи для педагогічних працівників у міжгалузевій взаємодії, зокрема, з посадовими особами місцевого самоврядування, депутатами місцевих рад.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO