ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛІВ НУШ МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ (ІНШОМОВНОЇ) ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ, ЯКІ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ РЕАЛІЗАЦІЮ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ВРАЖЕННЯ ТА ГОЛОВНІ ПІДСУМКИ

golovnaПротягом листопада-грудня 2023 року у КЗ СОІППО за заочною формою навчання на платформі Microsoft Teams проходила підготовка вчителів 6 класів НУШ ЗЗСО мовно-літературної (іншомовної) освітньої галузі, які забезпечують реалізацію Державного стандарту базової середньої освіти за освітньою програмою. За цей період пройшли підготовку 389 педагогічних працівників, які викладають англійську мову.

Мета курсів підвищення кваліфікації – професійний розвиток учителів англійської мови відповідно до державної політики у галузі освіти та забезпечення якості освіти.

Під час курсів удосконалювались раніше набуті загальні компетентності відповідно до професійного стандарту а також здатність: застосовувати отримані знання у професійній діяльності, висловлювати власні думки конструктивно, працювати в команді та в автономному режимі, сприймати думки інших людей, визнавати їхнє право на власну позицію, мислити стратегічно, критично.

Окрім загальних компетентностей удосконалювались професійні компетентності вчителів серед яких здатність: вибудовувати професійну діяльність на основі сучасних нормативно-правових документів в системі освіти України, міжнародних документів; забезпечувати наступність у навчанні між різними ланками ступеневої системи іншомовної освіти; переносити власний досвід, знання, способи розв’язання проблем, методів навчання і виховання в умовах нових педагогічних ситуацій; практично використовувати у професійній діяльності знання психолого-педагогічних особливостей здобувачів освіти базової середньої школи; аналізувати педагогічні ситуації, виокремлюючи прийоми педагогічної взаємодії; організовувати рефлексивну і креативну діяльність учнів, пов’язану з опануванням предметних компетенцій; забезпечувати сприятливе освітнє середовище у віддаленому режимі; аналізувати профільну науково-методичну літературу з іноземної мови, узагальнювати та робити висновки; критично оцінювати власні професійні знання та вміння.

Навчання відбувалось дистанційно на платформі Microsoft Teams. Формами проведення занять та способами взаємодії були: робота в групах, дискусії, комунікативні завдання, дослідження власної професійної діяльності, розробка алгоритмів дій, перевернуте навчання.

Однією із засад успішного реформування освіти є сприяння розвитку рефлексивних умінь як в учнів так і у педагогічних працівників. На цій темі робився особливий акцент так як у вчителів рефлексивна практика розвиває здатність розуміти, як навчаються учні, віднаходити та планувати діяльність з огляду на результати учіння. Розмірковуючи над власною професійною діяльністю, учителі можуть визначити будь-які перешкоди у навчанні та створити умови для їх подолання.

Позитивним фактором є залучення до проведення курсів методистів видавництв Cambridge English в Україні (Тетяна Шелепко “Formative assessment”), MM Publications в Україні (Вікторія Колесник “Empovering Secondary School Students with Life Skills through English Language Teaching”), Express Publishing  (Наталя Ляшко “STEAM Up Your CLIL”, “Formative  Assessment”), Mcmillan Ukraine   (Інна Нестоїтер “Effective Lesson Planning for Mixed-ability Classes”). Також широко використовувались матеріали з вебінарів, які  проводились для координаторів областей України (моніторинг освітніх втрат, діяльнісний підхід, оцінювання, сучасні підходи).

У нагоді для вчителів став путівник он-лайн курсу «НУШ: базова середня освіта» створений ГС «Освіторія»  за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), який допомагає українському вчительству посилити свої компетенції ефективно впроваджувати реформу Нової української школи.

Особливу вдячність хочемо висловити педагогам-тренерам Красиловій Ніні Володимирівні, учителю англійської мови Путивльського ліцею №1 та Кривохижій Інні Олексіївні,  учителю англійської мови Білопільського ліцею №1 за активну участь у проведенні курсів підвищення кваліфікації.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO