ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

gol1Однією  з головних складових зовнішнього вигляду будь-якої людини є зачіска. Зустрічають не тільки по одежі, але й по зачісці. Мало хто знає, що  зачіску наші пращури називали джереґе́ля.

Джереґе́ля (найчастіше вживали в множині  − джереґе́лі) – назва саме жіночої зачіски в Україні.

Походження назви незрозуміле: деякі дослідники виводять це слово з польського «ceregiela» = «церемонія, метушня»; множ. «ceregiele» = «церемонії». У значенні − зачіска «церемоніальна; дуже складна».

 

 

image1

«Джереґелі – це коси, дрібно заплетені й викладені вінком на голові», − пояснював Іван  Котляревський незрозуміле вже тоді слово. Засновник сучасної української літератури,  Іван Петрович Котляревський,  використав цю рідкісну назву зачіски в гумористичній поемі «Енеїда» (1798 рік).

Згадана в І. Котляревського таємнича зачіска «джереґелі», за припущеннями деяких дослідників, може виявитися похідною від «зачіски богині квітучої природи» − Деметри (у греків).  Зачіска Деметри могла мати вигляд вінка з колосків або вінка з волошок.

Слово джереґелі (джегерелі) також зустрічається в романі О. Стороженка «Марко Проклятий» (1879): «Джегерелі і дробушки ще не поразплітались, тільки довга коса...».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO