Як убезпечити підлітків від суїциду обговорили спеціалісти психологічної служби закладів освіти області

golЗа інформацією Головного управління Національної поліції в Сумській області протягом 9 місяців 2023 року в області зафіксовано 2 суїциди та 8 спроб серед здобувачів освіти віком від 12 до 17 років. Обговоренню питання попередження підліткових суїцидів було присвячено рефлексивну зустріч для спеціалістів психологічної служби,  проведеного в рамках реалізації обласного психологічного проєкту «Завжди поруч».

 Зустріч організовано та проведено в онлайн-режимі навчально-методичним центром психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти 19 жовтня 2023 року. Її учасниками стали практичні психологи, соціальні педагоги закладів освіти області, психологи центрів професійного розвитку педагогічних працівників (усього 380 осіб).

Ірина МАРУХИНА, завідувач центру, зауважила, що за статистично-аналітичними даними 2022/2023 навчального року, кількість звернень до працівників психологічної служби закладів освіти області щодо суїцидальних роздумів дітей, суїцидальної поведінки та суїцидальних тенденцій серед дітей та підлітків становить 471, з них 281 – звернення від дітей. Це актуалізує питання розробки та прийняття на рівні закладу освіти програми профілактики суїцидальної поведінки здобувачів освіти. Програма профілактичної роботи має представляти собою комплекс організаційно-педагогічних заходів, які визначаються, виходячи з рівнів та задач профілактики. При проведенні профілактичної роботи важливо не допускати акцентування уваги підлітків на проблемі самогубства, самоушкоджень і героїзації різних форм ризикованої поведінки. Заняття для учнів, вихованців у рамках профілактичної роботи мають стосуватися тем, які підтримують цінність життя, формують продуктивні способи виходу зі стресу, культивують позитивну життєву філософію. 

Власним досвідом роботи щодо попередження самоушкоджувальної та суїцидальної поведінки неповнолітніх із присутніми поділилася Наталія ДАНИЛЕВСЬКА, практичний психолог Басівського закладу загальної середньої освіти Юнаківської сільської ради. За її модераторства учасники були долучені до практичного відпрацювання вміння визначати рівні ризику щодо вчинення самогубства, виявляти фактори ризику та захисні фактори.

Яна КОЛОМІЄЦЬ, практичний психолог Відокремленого структурного підрозділу «Машинобудівний коледж СумДУ», ознайомила присутніх з інструментами психологічної підтримки підлітків, які мають високий рівень ризику вчинення суїциду, вимогами до складання антисуїцидального плану.

Учасники зустрічі відмітили актуальність проблеми та висловили побажання щодо продовження розмови з питання попередження суїцидів у підлітковому середовищі.

  

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO