Бот «StopFraud | MRIYA»

golovnaСьогодні в інтернеті можна реалізувати базові потреби: придбати усе необхідне, оплатити комунальні платежі, замовити їжу з закладів громадського харчування, знайти та орендувати приміщення тощо. Водночас, така online-активність призвела до зростання шахрайства в інтернеті. Тому, спільнотою волонтерів, які вже більше 10 років протидіють шахрайству в Інтернеті на громадських засадах, був організований Бот «StopFraud | MRIYA», який рекомендує відділ протидії кіберзлочинам у Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

За допомогою цього сервісу можна надіслати повідомлення про відомий факт шахрайства, яке буде розглянуто, зареєстровано і у разі наявності ознак кримінального правопорушення, розпочнеться кримінальне провадження.

Окрім цього, за допомогою зазначеного вище сервісу на предмет вчинення шахрайських дій можна перевірити номер телефону, банківської карти і рахунку, а також дізнатися більше інформації, щоби не стати жертвою інтернет-шахраїв.

  • ШАХРАЇ ПОЛЮЮТЬ ЗА ГРОШИМА? ЯК НЕ СТАТИ МІШЕННЮ?QR
  • ТЕЛЕФОНУЄ ПРАЦІВНИК БАНКУ? ЯК ЙОГО ПЕРЕВІРИТИ?
  • РОДИЧ ПОТРАПИВ У БІДУ? ШАХРАЇ ЧЕКАЮТЬ І ТЕБЕ!
  • ЯК НЕ ВТРАТИТИ ГРОШІ? ПОРАДИ НА САЙТІ ЗА QR-КОДОМ.

З метою протидії та попередження вчинення онлайн-шахрайств, відділ протидії кіберзлочинам у Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України надали рекомендації:

П’ять речей, які ти можеш зробити, щоб захистити себе від шахраїв:

  1. Будьте пильними та обережними.
  2. Не перераховуйте кошти не верифікованим особам.
  3. Уникайте фейкових сторінок у соціальних мережах.
  4. Не розголошуйте свої персональні дані.
  5. З шахрайськими схемами можете ознайомитися тут: http://surl.li/kxlsn

З вами зв’язався працівник банку?

Пам’ятай про п’ять фактів

  1. Реальний працівник банку не просить надсилати кошти! Лише шахраї наполягають на оплаті грошовим переказом чи криптовалютою.
  2. Працівнику банку не потрібна інформація про ваш картковий рахунок! Ніколи не передавайте інформацію про твої рахунки тому, хто телефонує.
  3. Не повідомляйте нікому тимчасові паролі, які приходять в SMS-повідомленні! Розголошення цієї інформації призведе до втрати коштів.
  4. Не переходьте за посиланнями! Не натискайте на посилання, які надсилає вам «працівник банку».
  5. Не виконуйте ніяких дій у банкоматах чи терміналах! Співробітник банку не надає вказівок щодо проведення маніпуляцій у банкоматах чи терміналах.

6 ознак фішингового листа

  1. Звернення до вас автоматично згенероване.
  2. E-mail адресанта не офіційний.
  3. У листі містяться прохання надати персональні дані.
  4. Наявні кнопки з гіперпосиланням на фейковий сайт.
  5. Додані невідомі вкладення.
  6. У тексті присутні граматичні помилки.

НЕ СТАНЬТЕ ЖЕРТВОЮ

  1. Захистіться. Завжди захищайте свою особистість. Ніколи не повідомляйте свою особисту інформацію.
  2. Відмовте. Довіряйте своїм інстинктам. Якщо ви отримали підозрілий електронний лист, видаліть його. Якщо ви сумніваєтеся в правомірності телефонного дзвінка від незнайомця, покладіть трубку.
  3. Повідом. Повідомляючи про шахрайство, ви надаєте правоохоронним органам інформацію, необхідну для припинення злочинної діяльності шахраїв і запобігання щоб інші не стали жертвами.

ФІШИНГ

Фішинг - (комбінація голосу та SMS) - це атака соціальної інженерії, ключовою задачею якої є обманом змусити жертв надати конфіденційну інформацію по телефону.

  1. Будьте пильними при отриманні дзвінків з невідомих номерів.
  2. Не передавайте дані ваших карткових рахунків чи паролю до онлайн банкінгу. Банківські працівники ніколи не запитують таку інформацію.
  3. Не довіряйте особі, яка телефонує тільки тому, що вона знає про вас персональну інформацію. Шахраї її можуть знайти в Інтернеті.
  4. Не перераховуйте кошти за проханням особи, яка телефонує. Працівники банку ніколи не просять вас про це.

Злочинці, які отримують гроші незаконним шляхом, повинні приховувати або відмивати джерело походження своїх коштів. Вони залучають людей для переказу грошей – дропів. Не беріть участь у вчиненні злочину, не погоджуйтеся отримувати на свої карткові рахунки чи криптогаманці кошти невідомого походження!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO