ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

golovna2 лютого – Всесвітній День водно-болотних угідь (World Wetlands Day). Цього дня 1971 року в місті Рамсар (Іран) була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають велике економічне, культурне, наукове та рекреаційне значення у світі. Не виняток, щодо цього, й Сумська область.

Водно-болотні угіддя відіграють значну роль в екосистемі, оскільки є важливим джерелом прісної води та середовищем для проживання багатьох водоплавних тварин і рослин, впливають на зменшення повеней, продукують кисень, допомагають у боротьбі зі змінами клімату, а також  використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження, від яких залежить добробут людей. Отже, потребують охорони і збереження.

Саме тому, Всесвітній День водно-болотних угідь – це унікальна можливість привернути увагу педагогів та учнів до біорізноманіття водно-болотних угідь Сумської області та його стану, адже питання збереження умов для існування водоплавних тварин, лукових та луково-болотних видів природної флори, середовищем проживання яких є річки Десна, Сейм, Сула, Псел, Ворскла, що протікають на території Сумщини, є надзвичайно важливим для нашої області.

Та, на жаль, воєнні дії Росії на території України негативно впливають на екосистему водно-болотних угідь нашого краю. Так, у квітні 2022 року внаслідок підриву автомобільного мосту між селами Чумакове та Пересипки Конотопського району 1700 тонн будівельних конструкцій потрапило безпосередньо в р. Сейм. Це призвело до значного засмічення екосистеми регіонального ландшафтного парку «Сеймський» та негативно вплинуло на життя тварин, у тому числі й занесених до Червоної книги України, середовищем проживання яких є р. Сейм.

За підрахунками Державної екологічної інспекції у Сумській області загальна сума шкоди, заподіяної засміченням водних ресурсів унаслідок збройної агресії Росії проти України склала майже 372 млн гривень. Водночас,  реальні наслідки для довкілля можуть виявитися значно більшими за грошові.

На офіційному сайті Рамсарської конвенції зазначено, що станом на 02.02.2020 в Україні нараховується 50  водно-болотних угідь міжнародного значення,  загальною площею –  802 604 га. За їх кількістю Україна разом із Францією посідають 5 місце в Європі та 8 у світі.

У рубриці «Вчимось в умовах воєнного стану» – підрубрика «Поради методистів навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку» розміщено посилання про віртуальну подорож водно-болотними угіддями України.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO