Нові префікси у системі SI

golovnaУ листопаді 2022 року вчені та представники урядів з усього світу проголосували на Генеральній конференції мір і ваг (CGPM) за розширення діапазону метричних префіксів, які використовуються в Міжнародній системі одиниць (СІ) для вираження найбільших і найменших вимірів у світі:

 

  • «ronna-» («ронна-») і «quetta-» («кветта-») для позначення 1027 і 1030;
  • «ronto-» («ронто-») і «quecto-» («квекто-») для 10-27 і 10-30.

Уведення нових префіксів SI для дуже великих чисел зумовлено постійно зростаючим обсягом даних, необхідністю вираження великої кількості цифрової інформації, цифрового зберігання даних; префікси для дуже малих чисел необхідні для вимірювань квантової хімії, квантової механіки, фізики елементарних частин тощо.

Це перше розширення діапазону метричних префіксів SI із 1991 року, коли Міжнародне бюро мір і ваг (BIMP) запровадило префікси «зета-» (1021), «йота-» (1024), «зепто-» (10-21) і «йокто-» (10-24).

Префікси СІ – невід’ємна частина Міжнародної системи одиниць, за допомогою яких утворюються дробові та кратні одиниці, що забезпечують ефективний і уніфікований обмін вимірюваннями між технічними дисциплінами.

Чотири нові префікси можуть використовуватися у всьому світі для вимірювань, розрахунків надвеликих і надмалих величин у різних галузях науки, техніки, торгівлі.

Інформацію, щодо розширення діапазону метричних префіксів, які використовуються в Міжнародній системі одиниць (СІ), розміщено на офіційному сайті комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти у рубриці «Вчимося в умовах воєнного стану» (підрубрика «Поради методистів навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку»).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO