ЗАХИСТ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПРОТИВНИКОМ БОЙОВИХ ОТРУЙНИХ РЕЧОВИН

himijaВи маєте справу зі злочинцем,

Будьте готові до всього

Стало відомо, що російські військові планують застосувати бойову отруйну речовину зарин у тих містах України, де вони не можуть прорвати оборону. Про це в Telegram повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО (Рада національної безпеки та оборони України) з посиланням на міжнародну волонтерську спільноту InformNapalm. За даними розвідки, 17 березня офіцери РФ, які воюють в Україні, отримали ін’єкцію Pralidoxime (антидот фосфороорганічних сполук), а 20 березня командний склад Росії отримав ампули з атропіном (антидот за отруєння хімікатами) тощо. 

  1. Що таке зарин?

Зарин – це ізопропіловий ефір фторангідриду метилфосфонової кислоти. Уникаючи наукових термінів, його можна визначити як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії. Зарин являє собою рідину без кольору та запаху, він змішується в усіх відношеннях з водою та органічними розчинниками. Ця речовина є смертельно отруйною.

  1. Ознаки дії зарину

Зарин має нервово-паралітичну дію і застосовується як отруйна речовина. Вона викликає ураження при будь-якому виді впливу, особливо швидко – при інгаляції. Страждає нервова система організму. Перші ознаки ураження зарином:

Основні ознаки того, що людина зазнала дії зарину:

  1. Носовий слиз;
  2. Сльозотеча;
  3. Звужені зіниці;
  4. Біль в очах;
  5. Порушення зору;
  6. Сильне слиновиділення та пітливість;
  7. Кашель;
  8. Відчуття скованості в грудях;
  9. Пришвидшене дихання;
  10. Діарея;
  11. Нудота/блювання/біль в животі;
  12. Посилене сечовиділення;
  13. Сплутаність свідомості;
  14. Запаморочення;
  15. Слабкість;
  16. Головний біль;
  17. Сповільнене або пришвидшене серцебиття;
  18. Знижений або підвищений артеріальний тиск.

Запам’ятайте! Навіть мікроскопічна крапля зарину, яка потрапить на шкіру, може спричинити пітливість та посмикування м'язів в місці, де відбувся контакт.

Якщо людина зазнала високих доз зарину, це може спричинити:

  • втрату свідомості;
  • конвульсії;
  • параліч;
  • зупинку дихання.
  1. Як захиститися від зарину?

Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги!

Навіть ваша власна квартира може стати більш-менш надійним прихистком від хімічної зброї масового ураження.

Не зловживайте провітрюванням оселі одразу після авіанальотів чи обстрілів!

 Пластикові вікна вельми ефективні для ізоляції від отруєного середовища. Заздалегідь подбайте про те, щоб мінімізувати протяги у тому місці, де ви перебуваєте під час повітряних тривог.

Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку!

Якщо хімічна тривога заскочила на вас на відкритій місцевості, спробуйте негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами!

Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не гайте часу на те, щоб його проаналізувати та не принюхуйтеся  ви встигнете це зробити пізніше, пригадуючи свої враження!

 Тяжкість отруєння залежить не лише від концентрації отрути, а й від часу впливу трунку на організм. Чим більше вдихів отруйного повітря ви зробите, тим більше шансів отримати тяжкі отруєння.

Негайно одягніть окуляри, якщо ви їх носите!

 Пересувайтеся швидко, але не біжіть, не прискорюйте дихання. Не намагайтеся дихати глибше, якщо ви відчули стиснення в грудях, брак повітря. Навіть після завершення атаки, не повертайтеся до зараженої зони, намагайтеся не торкатися голіруч поверхонь та власного одягу. Зверніться до першого-ліпшого правоохоронця або працівника ДСНС по допомогу.

Надійними місцями захисту при хімічній атаці є метро, ​​притулки та укриття. Притулки можуть бути спеціально збудованими, а також обладнаними в підвалах житлових будинків, громадських, адміністративних та виробничих будівель. Але не забувайте – отрути осідають на самому дні, тому що важчі за повітря. Якщо ж ви опинилися у квартирі чи будинку, наводимо поради, як захистити себе від хімічної зброї:

– щільно закрийте вікна та двері, вентиляційні отвори, димарі;

– заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем;

– увімкніть телевізор або радіо для отримання наступних інструкцій;

–  попередьте близьких про небезпеку та можливу евакуацію;

  • вимкніть побутові прилади та газ.
  1. Як діяти під час евакуації?

Під час евакуації під час хімічної атаки або аварії дотримуйтесь таких правил:

– візьміть із собою аптечку; одягніться так, щоб вся шкіра була захищена;

– використовуйте протигаз або ватно-марлеву пов’язку, змочену водою або розчином соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком);

– залиште приміщення, використовуючи сходи;

– не торкайтеся жодних предметів, не наступайте в калюжі;

– не пийте та не їжте.

  1. Як користуватися індивідуальними засобами захисту?

  За хімічної атаки важливо використовувати індивідуальні засоби захисту. Найбільш універсальним є протигаз ДП-5. Він надійно захищає органи дихання, очі та обличчя. Тільки ретельно підберіть його за розміром та добре підганяйте. 

Якщо протигазу немає, використовуйте протипиловий респіратор Р-2 промислового виробництва. Він є напівмаскою, яка очищає повітря, що вдихається, від радіоактивних опадів і певною мірою – від бактеріальних засобів.

Якщо ж і респіратора немає, виготовте собі протипилову тканинну маску. Користуватися маскою можна неодноразово, але після виходу з району, зараженого радіоактивними речовинами, її потрібно витрусити та прополоскати в гарячій воді. А ще простіше виготовити ватно-марлеву пов’язку.

Від радіоактивного пилу та бактеріальних засобів на деякий час вас захистить і звичайний одяг: пальто, накидка, плат, костюм, комбінезон, ватяна куртка та штани. Але для цього її потрібно просочити спеціальним розчином – мильно-масляною емульсією. Підготовлений таким чином одяг захистить вас під час виходу з району хімічного зараження. Не допускайте лише, щоб під одяг попадало заражене повітря.

  1. Якою має бути перша допомога при отруєнні?

  Перша допомога при отруєнні зарином полягає у негайній ізоляції людини від джерела ураження. Його необхідно також звільнити від одягу та обробити слизові: промити очі звичайною водою або слабким 1% розчином питної соди.

Якщо зарин потрапив на шкіру або одяг, використовують слабкий розчин лугу для знешкодження отрути. При цьому волосся та нігті, заражені зарином, необхідно негайно зістригти, щоб зменшити симптоми.

Якщо отруєння сталося через рот, необхідно терміново промити шлунок. Для цього використовують слабкий лужний розчин і дають випити активоване вугілля.

Стійкість більшості бойових отрут сягає кільканадцяти годин, і ви ризикуєте отримати ураження!

Дочекайтеся рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула та нагальну інформацію про безпечні шляхи евакуації. 

О. Гиря, кандидат педагогічних наук,

 доцент, доцент кафедри педагогіки,

спеціальної освіти та менеджменту

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO