Здорове шкільне харчування як напрям функціонування «Моделі здорової школи»

1 передова nКоординаційну нараду представників закладів післядипломної педагогічної освіти, відповідальних за напрям здоров’я та здорового харчування, 19 жовтня 2021 року провела Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти».

Участь у нараді, проведеній у форматі Zoom-конференції, взяли представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я МОЗ України, громадські організації. КЗ СОІППО представляла Валентина Успенська, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти.

Загальновідомо, що неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до поширення ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань. Харчування є одним із факторів, який істотно впливає не лише на стан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й на стан психічних процесів: пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності людини та показники успішності.

Програма наради охопила питання аналізу нормативного та ресурсного арсеналу достовірних джерел з питань здорового харчування, формату співпраці і плану подальших дій для долучення освітянського сектору до проблем здорового харчування.  

Учасники наради поділились власними здобутками в освіті на обласному рівні щодо реалізації освітніх проблем здорового харчування. У Сумській області таким надбанням є впровадження обласного проєкту «Уроки здорового харчування». У інших областях у систему підвищення кваліфікації введено спеціальні навчальні модулі щодо здорового і раціонального харчування. Означені питання відповідають стратегічним завданням Національної стратегії розбудови здорового і безпечного освітнього середовища у Новій українській школі (Указ Президента України 2020 року) та «Моделі здорової школи», як інноваційного освітнього проекту  Інститут модернізації змісту освіти.

Спікер координаційної наради Ірина Скорбун, координатор україно-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні», указала на найбільш значущі ресурси, які слугують теоретичною підтримкою для упровадження питань здорового харчування в освіті. Це – сайт Центру громадського здоров’я МОЗ України, соціальні мережі громадської організації «ЗдоровБудь!» з проєктом «Здорове харчування для дітей», проєкту Євгена Клопотенка «Культура їжі».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO