Світловідбиваючі елементи для пішоходів – ваша безпека: важливо для дітей і дорослих

golovnaЧерез обстріли енергетичної інфраструктури в Україні у всіх містах, селищах і селах вимикають вуличне освітлення, створюючи для водіїв та пішоходів  нові виклики. У темну пору доби пішоходам особливо важливо мати на одязі світловідбивні елементи. Це допоможе їм стати видимими для інших учасників дорожнього руху та попередити дорожньо-транспортну пригоду.

Саме тому, з метою привернення уваги до пішоходів на дорозі, зокрема, до дітей які, повертаючись додому в темну пору, особливо непомітні для водіїв, законодавством були встановлені вимоги щодо носіння світлоповертальних елементів.

Кабінет Міністрів України Постановою від 11.11.2020 № 1105 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306» прийняв зміни до Постанови від 10.10.2001 № 1306 «Про Правила дорожнього руху» та зобов’язав пішоходів у темний час доби і в умовах недостатньої видимості носити світловідбиваючі елементи на одязі, світловідбивні жилети або світловідбиваючий одяг.

Вирішення цієї проблеми полягає у потребі носити світловідбиваючі елементи, це можуть бути: стікери (можуть кріпитися до одягу на липучці); термосмужки (кріпляться на тканини за допомогою прогріву праскою); жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку); флікери (спеціальні брелоки, які кріпляться на рюкзак / елемент одягу за допомогою шнурка / карабіна).

Варто пам’ятати, що світловідбивачів багато не буває: що їх більше, то краще для вашої безпеки.

Світловідбиваючі елементи спрямовані на відображення всього світла, що потрапляє на них. Коли світло потрапляє на світловідбиваючий елемент, промінь від нього спрямовується до джерела світла. У разі дорожнього руху – це фари автомобіля. Слід зазначити, що оптимальний кут попадання світла, при якому світловідбиваючий елемент буде працювати – 40 градусів. Існують кілька видів світловідбиваючих елементів, у залежності від кута відбиття –ширококутні (кут становить близько 50 градусів) і вузькокутові (кут близько 25 градусів). Безумовно, більш ефективними у застосуванні є ширококутні елементи. При виготовленні світловідбиваючих елементів можуть використовуватися поверхні-рефлектори (сферичні або плоско-призматичні) або спеціальні скляні кульки-мікролінзи.

Так як кут падіння світла може варіюватися у залежності від напряму руху транспортного засобу, світловідбиваючі елементи повинні бути рівномірно розподілені з усіх боків тіла пішохода. Якщо пішохід не має можливості придбати професійні світловідбиваючі елементи, то їх можна самостійно виготовити в домашніх умовах шляхом нанесення спеціальної світловідбиваючої фарби з балончика на необхідну поверхню.
У цілому, якість вироблених в Україні світловідбиваючих матеріалів повинна відповідати ГОСТ Р 12.4.219-99. При офіційному продажі виробів з таких матеріалів повинен бути присутнім сертифікат якості.

Окрім світловідбиваючих елементів також можна використовувати елементи, які самопідсвічуються. Вони працюють у темряві незалежно від попадання на них світла. Ефект самопідсвічування досягається за рахунок таких матеріалів, як флуоресцентна фарба, люмінофор, світлодіоди або лампочки на батарейках.

З метою запобігання нещасних випадків рекомендовано використовувати світловідбиваючі елементи, дотримуючись певних правил їх  носіння. При цьому, стікери можуть розташовуватися не тільки на руках або ногах людини. Слід зазначити, що стікер має бути розташований таким чином, щоби частково повторювати анатомічну форму частини тіла людини. Якщо ж елемент одиничний, його площа повинна бути не менше 25 сантиметрів квадратних. В іншому випадку, він буде просто непомітний водіям з великої відстані.

Фахівці виділяють кілька основних побутових правил розташування світловідбиваючих елементів на тілі:

  • при використанні нарукавних пов'язок – розташування їх у зоні видимості (необхідно, щоби водій автомобіля міг помітити їх з відстані не менше 400 м із ввімкненим дальнім світлом);
  • носіння не менше двох світловідбиваючих елементів одночасно;
  • наявність світловідбивачів як з правого, так і з лівого боку.

Однак, діти не завжди хочуть носити непривабливі на перший погляд світловідбиваючі смужки. В Європі, де практика носіння світловідбиваючих елементів давніша, великі виробники дитячого одягу виготовляють їх вже вшитими. Допустимим також вважається розташування флікерів на головних уборах, сумках, рюкзаках, взуття, рукавичках. Зовнішній вигляд одягу це не псує, а рівень безпеки піднімає на якісно нову висоту тому, що дає змогу водіям побачити юних пішоходів на відносно далекій відстані.

Також часто виготовляють підвісні світловідбиваючі елементи для носіння дітьми у вигляді різноманітних звірів, іграшок, машинок, казкових героїв. Вони легко кріпляться на шию або одяг дитини, сприймаються ним як грайливий аксесуар і якісно виконують свою основну функцію.

Інформацію про умови обов’язкового застосування світловідбиваючих елементів, приклади розташування сигнальних елементів на верхньому одязі можна знайти за посиланням: https://bit.ly/3Wi0d25.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO