ГОРИ ЗАХОПЛЮЮТЬ ТА ЗАГАРТОВУЮТЬ

golovna11 грудня відзначають Міжнародний день гір (International Mountain Day), що встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року з метою пропаганди значення сталого розвитку гірських регіонів.

Гори займають майже одну четверту поверхні планети і є домівкою для 10 % населення світу. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок Землі.

При цьому гірські райони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації ґрунтів.

Погіршення стану навколишнього середовища призводить до посухи, зсувів, обвалів та інших стихійних лих в горах, тому для збереження гір важливо привертати увагу світової спільноти до цих проблем.

Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, що надавали б можливість населенню, яке проживає в гірських районах, не зашкоджувати гірським екосистемам.

Найвищими горами в світі є Гімалаї з найвищою вершиною – Джомолунгма (Еверест), висота якої сягає 8848 м.

Першими альпіністами, які підкорили цю вершину 29 травня 1953 року, були новозеландець Едмунд Хілларі і шерп Тенцінг Норгей.

Українці вперше піднялися на Еверест у травні 1982 року. Це – альпіністи Сергій Бершов та Михайло Туркевич.

Загалом на цю вершину вже здійснили сходження 32 українських альпіністи. Серед спільноти альпіністів Сумщини, що теж підкорили в Гімалаях вершини висотою вище 8000 м (Макалу, 8463 м) (Манаслу, 8163 м), – вихованці клубу туристів-альпіністів «Абалаковець» Сумського Палацу дітей та юнацтва (Рожко Володимир, Бублик Сергій, Нечипоренко Дмитро).

Навіщо ж люди йдуть в гори? Ось як відповів на це запитання один з бувалих туристів: «Гори захоплюють, гори вчать, загартовують і виховують мій дух. Великі, сильні, непокірні вершини, що на собі тримають небеса, наче атланти. Підіймаючись в гори, я перевіряю свої сили, потрапляю в зону «іншого життя», насолоджуюсь їх красою. Я – щасливий!».

Отже, гори ваблять, гори кличуть… Краще за гори можуть бути лише гори!

В Україні є гори Карпати, найвища вершина яких гора Говерла (2061 м) та Кримські – гора Роман-Кош (1545 м). Кожен рік тисячи українців здійснюють сходження на Говерлу, милуючись мальовничими краєвидами Карпатських гір. Дістатися на вершину Говерли – честь для багатьох туристів.

Гірські райони України – чудова місцевість для проведення туристських походів з дітьми та учнівською молоддю, під час яких учні загартовуються, долають труднощі, набувають життєвих умінь орієнтуватися на місцевості, укладати наплічник, установлювати намети, розпалювати багаття, організовувати ночівлю, надавати першу медичну допомогу.

Серед освітян Сумщини є педагоги, які разом зі своїми учнями здійснили чимало туристських походів просторами Карпат і Криму, виховуючи в них наполегливість, сміливість, рішучість, допитливість, любов до рідної Батьківщини, формуючи справжніх громадян-патріотів.

Туристські навики та вміння, набуті, у свій час, учнями в походах, стали нині в нагоді воїнам, які мужньо захищають нашу Батьківщину у війні з Російською Федерацією. Ми твердо віримо в їх сили та перемогу України!

У рубриці «Вчимось в умовах воєнного стану» – підрубрика «Поради методистів навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку» про значення гір в житті людства, з цікавими фактами природи Карпат можна ознайомитися за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/84777

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO