Долучаємось до вирішення проблеми харчування в закладах освіти Сумської області
18 – 19 лютого 2021 року на базі Державного позашкільного оздоровчого закладу санаторного типу «Ровесник» Департаментом освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації проведено обласний семінар «Якісне харчування – шлях до здоров’я». Його учасники – представники органів управління освітою, керівники закладів освіти. Шляхи формування культури безпечного і здорового харчування в закладі освіти розкрила у своїй доповіді Валентина Успенська, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти, кандидат педагогічних наук, доцент.
Доповіді на семінарі здійснені представниками управління охорони здоров’я, головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, науковцями Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету, педагогами закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти. Вони стосувались різних аспектів харчування в закладах освіти. Серед них – дієтичні потреби здобувачів освіти, новий санітарний регламент, склад шкільного меню та, зокрема, використання свіжого молока, форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування як наскрізної компетенції Нової української школи.
Директор Департаменту Вікторія ГРОБОВА наголосила на важливості формування культури здорового харчування у школярів, організацію якісного та безпечного харчування в кожному освітньому закладі.
Реформа шкільного харчування викликана невтішними показниками безупинного погіршення здоров’я учнів і спрямована на реалізацію стратегічних цілей Указу Президента України про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі (2020 р.) та низки державних та обласних нормативних актів.
У складі Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Сумській області на 2021-2025 роки, схваленого розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації – розробка навчального курсу для різних вікових груп школярів «Уроки здорового харчування», підвищення кваліфікації педагогічних працівників та подальше впровадження цього курсу в освітню діяльність у рамках предметів «Основи здоров’я», «Я досліджую світ», годин спілкування класних керівників.
Валентина Успенська презентувала модель упровадження уроків здорового харчування в освітній процес закладів освіти. Ірина Міщенко, співдоповідач, учитель початкових класів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Тростянецької міської ради, поділилась досвідом упровадження в закладі Школи здорового харчування, що відбувається вже понад 10 років.
Ми є тим, що їмо, сказав Гіппократ. Від харчування людини залежить як тілесне здоров’я, так і розумові здібності, а відтак, – процес побудови особистістю успішної життєвої траєкторії. Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися (Жан Антельм Брийя-Саварен). Навчаємось та навчаємо культурі харчування. Вирішення проблеми здорового безпечного харчування сьогодні потенційно здатне забезпечити здоров’я поколінь українців у майбутньому.