ЯК ЗМІНИТИ ОКУЛЯРИ УПЕРЕДЖЕНОСТІ: СПЕЦІАЛІСТИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ОБЛАСТІ ОБГОВОРИЛИ ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ СТИГМАТИЗАЦІЇ ТА ДИСКРИМІНАЦІЇ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ

golovnaСеред факторів, що порушують безпеку дитини в освітньому просторі, особливе місце займають стигматизація та дискримінація дитини за расою чи віросповіданням, за статтю чи сексуальною орієнтацією, за психологічними чи фізичними особливостями, за складом сім’ї чи її майновим станом. Проте, за даними ВООЗ, саме в стигматизованих групах ризик самогубства в дев’ять разів перевищує цей показник у порівнянні з іншими категоріями.

Обговоренню соціально-психологічних проблем стигматизації осіб, груп, меншин у різних суспільних та освітніх середовищах було присвячено науково-практичний семінар, що відбувся 15 грудня 2020 року. Семінар проведено у рамках співпраці навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук.

Звертаючись до учасників семінару, Лариса КОРОБКА, завідувачка лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, та  Ірина МАРУХИНА, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, акцентували увагу на актуальності проблеми попередження стигматизації в освітньому середовищі, ролі працівників психологічної служби, педагогів у подоланні цього негативного явища.

Під час семінару було обговорено такі питання:

  1. Проблеми стигматизації та підвищення толерантності до інакшості в освітньому середовищі (Лариса КОРОБКА, кандидат психологічних наук, доцент, старший науковий співробітник, завідувачка лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України).
  2. Недискримінаційний підхід в освіті як умова формування безпечного освітнього середовища (Ірина МАРУХИНА, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.
  3. Розвиток емоційної компетентності педагогів як умова запобігання соціальній стигматизації в освітньому середовищі (Анастасія ГОЛОТА, кандидат психологічних наук, науковий співробітник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України
  4. Особливості прояву стигматизації осіб з особливими освітніми потребами в сучасному суспільстві (Марина ТРОІЦЬКА, старший викладач кафедри психології комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, психолог відокремленого підрозділу Асоціації фахівців подолання наслідків психотравмуючих подій
  5. Підвищення психологічної готовності фахівців і волонтерів соціально-психологічної служби до взаємодії із представниками стигматизовуваних меншин (Веніамін ВІНКОВ, молодший науковий співробітник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України)
  6. Критичне мислення як засіб профілактики розповсюдження стереотипів у закладі освіти (Лариса КОНДРАТЕНКО, методист навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти)
  7. До проблеми протидії дискримінації ЛГБТ+осіб в освітньому середовищі (Вікторія МЯЛЕНКО, кандидат психологічних наук, доцент, старший науковий співробітник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України).

Ірина ГУБЕЛАДЗЕ, кандидат психологічних наук, доцент, старший науковий співробітник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, провела з учасниками семінару майстер-клас «Запобігання і протидія булінгу через майнову нерівність в освітньому середовищі».

Ознайомитися з матеріалами семінару можна на сайті навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (рубрика «Методична скарбничка» «Презентації»).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO