ЗНО – ПОТУЖНИЙ ПОШТОВХ ДО САМОРОЗВИТКУ

1 resultБудь-який іспит для учня завжди є певною мірою стресовою ситуацією. Ще актуальнішою ця істина стає в умовах проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Зовнішнє незалежне оцінювання має низку особливостей, які можуть викликати у здобувачів освіти різні труднощі, у тому числі і психологічні. Психологічна готовність до ситуації перевірки знань – це не лише знання випускником навчального матеріалу, але й психологічний стан учня. Для успішної підготовки важливо консолідувати зусилля учнів, батьків та педагогічних працівників закладу освіти.

Зазначеній тематиці було присвячено науково-практичний семінар «Психологічна підготовка здобувачів освіти до ЗНО», проведений 9 жовтня 2019 року на базі ДПТНЗ «Недригайлівське вище професійне училище» навчально-методичним центром психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. У ньому взяли участь 30 практичних психологів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та професійної (професійно-технічної) освіти.

Усім добре відомий той факт, що на результативність розумової діяльності значною мірою впливає емоційний стан, у якому перебуває людина. Оскільки оцінка знань учнів за допомогою зовнішнього незалежного тестування не є повсякденним явищем у житті, складання ЗНО уявляється як щось важке і в той же час невідворотне.

Важливою в підготовці учнів до ЗНО є роль учителя та батьків. Здобувачі освіти у процесі підготовки до ЗНО шукають і сподіваються отримати від вчителя психологічну підтримку, що проявляється у вербальних позитивних оцінках або позитивних підкріпленнях у ситуаціях тривоги та хвилювань. Емоційний батьківський захист – велика підтримка перед іспитом.

Тому основним завданням спеціалістів психологічної служби закладу, учителів і батьків є об’єднання зусиль для того, щоб допомогти учню відчути впевненість у своїх силах, сформулювати програму успішного проходження ЗНО.

У рамках семінару під модеруванням методиста навчально-методичного центру психологічної служби А.Б.Растроста практичні психологи обговорили основні труднощі, з якими зустрічаються здобувачі освіти при підготовці та складанні зовнішнього незалежного оцінювання, відпрацювали шляхи формування психологічних якостей, умінь і навичок здобувачів освіти, які сприяють підвищенню ефективності підготовки до проходження ЗНО і дозволяють кожному комфортно почуватися під час іспиту, тобто використати індивідуальну стратегію діяльності.

Зацікавлення та інтерес учасників заходу викликав досвід роботи А.В.Псарьової, практичного психолога Недригайлівського вищого професійного училища, щодо формування стресостійкості особистості як одного із чинників успішності складання ЗНО, В.Є.Шевченко, практичного психолога Роменського коледжу СНАУ, з питання психологічної готовності студента закладу вищої освіти I-II рівнів акредитації до ЗНО, С.М.Федька, практичного психолога Роменського коледжу Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана», щодо організації роботи з батьками під час підготовки студентів коледжу до ЗНО.

За результатами семінару учасники отримали інформаційні та методичні матеріали для практичного використання у своїй діяльності.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO