ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В РОБОТІ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА

05 result7 червня 2018 року на базі Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в роботі практичного психолога». Конференція була організована та проведена кафедрою психології Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за участю ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України (лабораторія організаційної та соціальної психології), Української асоціації організаційних психологів та психологів праці, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Оскільки важливою складовою професійної діяльності психолога є практична діяльність, спрямована, зокрема, на психологічне консультування, діагностування та корекцію в рамках актуальних суспільних запитів, конференція «Інноваційні технології в роботі практичного психолога» спрямована на представлення різнопланових інноваційних технологій та технік в роботі даного фахівця.

Цінністю організованої та проведеної конференції є створення спільного науково-практичного простору для інтеграції наукових здобутків у практичну площину.

Так, Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в роботі практичного психолога» передбачала проведення серії майстер-класів, спрямованих на розвиток особистісної і професійної компетентності фахівців, формування в учасників умінь і навичок ефективної міжособистісної взаємодії, педагогіки партнерства.

Зокрема, майстер-клас «Метафоричні асоціативні зображення в професійній діяльності практичного психолога», модератором якого виступила кандидат педагогічних наук, керівник психологічної служби СумДПУ імені А.С. Макаренка, сертифікований арт-терапевт, фахівець в методі символдрама, керівник ГО «Асоціації естетотерапії», автор метафоричних асоціативних зображень та психологічних ігор, тренер авторських програм з МАК, естетотерапії, модератор психологічного дискусійного кіноклубу «ІНСАЙТ», тренер творчої майстерні «АРТ+», автор проекту відкритих інтерактивних лекцій «PSY-лікбез» Ратєєва Вікторія Олександрівна, мав на меті проаналізувати можливості методу МАК, розглянути основні тематики звернень клієнтів, опрацювати психологічні проблеми учасників та розкрити їх творчий потенціал за допомогою метафоричних карт.

Метою майстер-класу «Використання методу пісочної терапії в роботі практичного психолога», проведеного клінічним психологом Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Федоровою Євгенією Валентинівною, було ознайомлення учасників з головними принципами роботи в методі пісочної терапії та апробування техніки методу в роботі з клієнтом.

Модератор майстер-класу «Виховати чоловіка. Як?» психолог-консультант в методі Позитивна психотерапія Н. Пезешкіана, чоловічий психотерапевт Приказчик Віктор Валерійович запропонував учасникам актуалізувати проблематику ролі і поведінки чоловіка в умовах розвитку сучасного суспільства, застосування нових способів взаємодії з хлопчиками задля їх гармонійного розвитку.

Майстер-клас «Антистрес… спокій… відпочинок… продуктивність… усвідомленість…» практичного психолога КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва Сєваті Олени Леонідівни актуалізував інформацію з фізики та хімії стресу, відпрацювання методик гармонізації у випадках стресових станів.

Інтерактивне заняття «Насилля та повсякденність», модератором якого була Хоружа Ольга Олексіївна, психолог, психотерапевт у методі Позитивної психотерапії Н. Пезешкіана, сертифікований тренер програм по роботі з підлітками, психолог відділення соціо-медико-психологічної допомоги молоді «Клініка, дружня до молоді» з 2010 року в м. Суми, член Української Спілки Психотерапевтів, мало на меті усвідомлення ролі такого феномену як насилля у власному життєвому досвіді учасників, знаходження шляхів формування ненасильницього відношення до себе, до іншого та оточення.

Клінічний психолог Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, спеціаліст з тілесно-орієнтованої терапії Штагер Яна Олександрівна виступила модератором майстер-класу «Соматичний коучинг: техніка круглого столу», метою якого було визначення поняття «соматичний коучинг», критерії соматичних проявів клієнта, методи роботи з соматичними проявами. Майстер-клас «Насилля – це не те, що Ви думаєте» цього ж модератора мав на меті проаналізувати, що необхідно знати про наслідки насильства для особистості та суспільства.

Метою майстер-класу «Методи арт-коучингу у психологічній практиці» Проценко Марини Василівни, коуча, системно-сімейного арт-терапевта, психолога та педагога центра раннього розвитку «АБВГДейка» м. Суми, члена Східноукраїнської асоціації арт-терапії, автора і ведучої жіночих тренінгів, автора журналу «Вокруг Женщины» було усвідомлення своїх життєвих цілей та знаходження шляхів їх реалізації методами арт-коучингу.

Старший викладач кафедри психології КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, психолог-консультант, психотерапевт в методі Позитивної крос-культурної психотерапії Н. Пезешкіана, навчаючий психотерапевт базового курсу «Основи психологічного консультування», тренер Українського інституту Позитивної психотерапії, член Української спілки психотерапевтів Гільова Лариса Леонідівна запропонувала учасникам майстер-клас «Забуте серце – повернення сили», метою якого визначила усвідомлення причин, чинників та механізмів емоційного безсилля особистості та шляхів повернення емоційної сили та здоров’я.

Майстер-клас «Дозволи та заборони в житті», модератор – Луцьковська Таїсія Дмитрівна, практичний психолог відділення «Клініка, дружня до молоді» Сумської міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди, психотерапевт в методі Позитивної психотерапії Н. Пезешкіана, мав на меті знайомство з природою власних дозволів та заборон в різних сферах життя, формування альтернативного погляду на заборони, які заважають якості життя та дозволи, які покращують якість життя.

Чижиченко Наталія Миколаївна, кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри психології КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, психолог-консультант громадської організації «Сумська кризова служба», координатор Всеукраїнського проекту «Соціальна згуртованість» в Сумській області, з метою визначення умов створення партнерських стосунків провела майстер-клас «Лабіринти партнерських стосунків».

Матеріали конференції видано у трьох частинах відповідно до напрямів роботи конференції.

Перша частина «Психологія: від теорії до практики» містить матеріали, які відображають концептуальні засади психології та різнобічні її аспекти, що складають наукове підґрунтя практичних здобутків в психологічній практиці та використання інноваційних технологій в роботі психологів різних сфер професійної діяльності.

Друга частина «Особистісно-професійна компетентність педагога: від теорії до практики» присвячена актуальним питанням використання інноваційних технік і технологій в контексті розвитку особистісної та професійної компетентності педагога, його особистісного зростання та підвищення рівня майстерності в професії.

Третя частина «Педагогіка партнерства: виклики та перспективи» презентує інноваційні форми та методи розвитку партнерських відносин між всіма суб’єктами освітнього процесу, подолання перешкод у встановленні партнерських відносин.

Організатори конференції висловлюють сподівання, що проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в роботі практичного психолога» сприятиме професійному та особистісному зростанню фахівців в області психологічної практики та подальшій популяризації професії практичного психолога.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO