«ГОЛОКОСТ ТА ГЕНОЦИД РОМІВ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ»

головнаДводенний Міжнародний семінар, присвячений питанням історії голокосту та геноциду національних меншин, відбувся в Сумах 11-12 червня 2018 року за співорганізації World Jewish Congress International YIDDISH CENTER, Українського інституту вивчення Голокосту ТКУМА, Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Сумської міської ради, Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12 ім. Б. Берестовського та Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Нікітін, закцентувавши на своєчасності та актуальності тематики семінару. Ірина Губська, директор Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12 ім. Б. Берестовського зробила короткий екскурс в історію школи, на базі якої відбувся захід.

За темою «Голокост та винищення ромів в роки Другої світової війни» доповідали Валентин Рибалка, науковий співробітник та Микола Буланий, координатор освітніх програм музею Українського інституту вивчення Голокосту ТКУМА. Окремо доповідь прозвучала і в стінах Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5, де зібрались представники ромської громади міста, колектив школи, учні та діти дошкільного віку. Досить жваве обговорення викликала загальна тема семінару і експонати виставки, присвячені геноциду ромів, оскільки історія ромського народу довгий час замовчувалась, і активно вивчається лише в останні роки.

Віктор Погромський, доктор Національного університету «Києво-Могилянська академія» виступив з доповідями «Роман Шолом-Алейхема «Хлопчик Мотл» як ілюстрація єврейської еміграції з Російської імперії на початку ХХ століття» та «Ілюстрація діяльності єврейського колонізаційного суспільства в південних губерніях Російської імперії в творчості Шолом-Алейхема».

Про скарби культури ідиш розповів Мордехай Юшковський, доктор Ієрусалімського університету в доповідях «Культура ідиш – скарбниця національної та універсальної історичної пам’яті», «Культура ідиш на карті України», «Розділи з єврейської літературної творчості в Україні».

Учасники погодились з тим, що тематика і сам формат проведення заходу є дуже актуальними і потребують подальшого розвитку.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO