«Мова – держави основа»

IMG 20180221 110818 HDR res21 лютого у Міжнародний день рідної мови комунальний заклад Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти виступив організатором обласної науково-практичної конференції «Мова – держави основа», за взаємодії Сумської обласної державної адміністрації, Сумської обласної ради, Департаменту освіти і науки Сумської ОДА, Сумського державного університету, Сумського обласного Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка. Серед учасників – керівництво області та міста, науковці, журналісти, письменники, педагоги, студентська молодь. До початку конференції учасники могли переглянути виставку стародруків «Історія української мови та писемності», виставку творів майстрів народного мистецтва України, послухати українських автентичних пісень у виконанні артистів Сумської обласної філармонії.

Вітаючи учасників конференції Іван БОРШОШ, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації, наголосив на тому, що мова є одним із джерел інформації та зброєю у війні з російським агресором, ознакою справжньої нації і народу.

Директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія ГРОБОВА, наголосила на спільному завданні освітян: «інфікувати» підростаюче покоління рідною мовою. За її словами, на державному рівні було прийнято рішення розподілити освітні субвенції з тимчасово окупованих територій України у розмірі близько 13 мільйонів гривень між школами для облаштування кабінетів української мови у регіонах, де є двомовні школи або є мови національних меншин.

Віктор КАЗБАН, голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини, модератор конференції передав народному депутату України Олегу МЕДУНИЦІ звернення учасників конференції щодо ухвалення Верховною Радою нового мовного закону, який скасує нині діюче положення антиукраїнського закону «Ківалова-Колесніченка». За це звернення одноголосно проголосували усі учасники конференції. Депутат висловив сподівання, що ці пропозиції ухвалять та внесуть до законопроекту про державну мову, бо усі підготовчі завдання виконано.

Юрій Нікітін, ректор комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ознайомив присутніх з вектор мовної політики освіти дорослих в області.

Найрізноманітнішими були наукові теми доповідей конференції, проте їх поєднало єдине незламне бажання – говорити рідною українською мовою, чути її повсякчас, навіть у снах, бо за словами Вікторії Гробової – то маркер здорової нації, що має єдину рідну мову.

Резолюція конференції, прийнята одноголосно учасниками, містить низку завдань, що потребують спільних зусиль влади, освітнього та наукового загалу області.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO