Науково-педагогічний проект «Інтелект України»

logo int     Не те, що трапляється з людиною,

робить її великою (значущою), а те,

що вона сама робить із собою та оточенням.

І.Д. Бех, науковий консультант

проекту «Інтелект України»

Цивілізаційні, соціальні та національні виклики сучасності вимагають реформування системи освіти України з метою формування в молодого покоління здатності до ефективної життєдіяльності в умовах розбудови правової демократичної держави та громадянського суспільства, створення сучасної економіки. Модернізація національної системи освіти на засадах компетентнісного підходу є домінантою змін в Україні.

3–5 січня 2018 року на базі гімназії № 169 м. Харків проходив науково-практичний семінар «Підготовка вчителя до реалізації Концепції «Нова українська школа» в науково-педагогічному проекті «Інтелект України». В роботі семінару взяли участь науковці Інституту модернізації змісту освіти МОН України, Харківського НПУ  ім. Г.С. Сковороди, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України, члени науково-методичної ради проекту, делегації з областей до складу яких входили викладачі інститутів післядипломної педагогічної освіти та вчителі закладів загальної середньої освіти.

Учасниками від Сумської області стали: Кириченко О.М. – завідувач науково-видавничого відділу КЗ СОІППО, Декунова З.В. старший викладач кафедри дошкільної та шкільної освіти КЗ СОІППО, Лавська А.М.старший викладач кафедри дошкільної та шкільної освіти КЗ СОІППО, Стовбир Г.І. – учитель початкових класів Недригайлівської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Недригайлівської селищної ради Сумської області, Кіяшко О.А. – учитель початкових класів Тростянецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької районної ради Сумської області.

Із вітальним словом до учасників семінару звернулася Кириленко С.В., кандидат педагогічних наук, начальник відділу педагогічних інновацій та виховної роботи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, яка наголосила на зацікавленості громадськості науково-педагогічним проектом «Інтелект України» і готовності співпрацювати на цій царині з керівниками закладів освіти та координаторами проекту від областей.

На актуальності, психології та філософії науково-педагогічного проекту в умовах реалізації «Концепції Нової української школи» наголосив у своєму виступі Бех І.Д., науковий консультант Проекту, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, дійсний член АПН України.

Детально проінформувала присутніх про практичні та методичні основи реалізації «Концепції Нової української школи» в науково-педагогічному проекті «Інтелект України» Кіян О.І., к.пед.н., координатор проекту, завідувач сектора експериментальної педагогіки відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України.

Основні аспекти управлінського, наукового, методичного і медико-психологічного супроводу початкової освіти в проекті «Інтелект України» окреслила Гавриш І.В., науковий керівник проекту, професор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук.

У теоретичній частині учасники семінару мали змогу ознайомитись з теоретико-методологічними, методичними та організаційними засадами модернізації системи освіти в науково-педагогічному проекті «Інтелект України», над створенням, апробацією та реалізацією якого нині працює більше 60 науковців й педагогів, відкритих до діалогу та співпраці.

Заступник керівника Проекту з якості освіти початкової школи, заступник директора з навчально-виховної роботи Харківської гімназії № 169 м. Харкова, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Початкова школа XXI ст.» Булахова Л.М представила науково-методичне забезпечення викладання навчальних предметів «Читання», «Письмо», «Навчаємося разом» на підготовчому етапі формування в першокласників первинних умінь і навичок читання та письма.

Разом із Булаховою Л.М. працювала команда коучів науково-педагогічного проекту «Інтелект України», які висвітлили методологію, теорію, методику і практику навчання молодших школярів за науково-педагогічним проектом. Вони продемонстрували педагогам практичне застосування навчально-методичних комплектів для організації навчально-виховного процесу в початковій школі за науково-педагогічним проектом «Інтелект України».

Учасники семінару отримали кейси навчально-методичної літератури, зразки календарного планування і нормативну базу з питань реалізації проекту, електронні носії з методичними матеріалами і навчальним забезпеченням для проведення уроків за науково-педагогічним проектом «Інтелект України».

Педагоги активно взяли участь у практичних заняттях із питань методики викладання навчальних предметів: «Читання», «Письмо», «Навчаємося разом», «Математика», «Людина і світ» і використання здоров’язбережувальних технологій у науково-педагогічному проекті «Інтелект України», де кожен урок є поліфункціональним, а навчальний процес носить діяльнісно-пошуковий характер – «навчання через руки».

Надзвичайна увага у проекті приділяється національно-патріотичному та родинному вихованню, залученню батьків до щоденної навчальної співпраці та спілкування зі своїми дітьми.

У ході роботи семінару взяли участь більше 80 освітян з усієї України, які висловили велику вдячність організаторам за плідну і творчу роботу.

Координатор науково-педагогічного проекту «Інтелект України» по Сумській області – Грицай Сергій Михайлович, проректор з наукової роботи Комунального закладу Сумський обласний інституту післядипломної педагогічної освіти.

Запрошуємо до співпраці колег та батьків майбутніх першокласників!

Офіційний сайт науково-педагогічного проекту «Інтелект України»: https://intellect-ukraine.org/ 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO