Творимо культуру миру разом

на головнуВідповідно до плану роботи навчально-методичного центру психологічної служби Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, протягом листопада – грудня 2016 року в області було реалізовано соціальний проект «Творимо культуру миру разом».

Мета проекту – підвищення громадянської активності учнівської та студентської молоді, формування демократичної культури юного покоління, сприяння психосоціальній підтримці учнів, студентів, які постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні та анексії Криму, профілактика міжособистісних конфліктів учнів, у тому числі із числа вимушено переміщених осіб.

У проекті взяли участь учні загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів, професійно-технічних навчальних закладів та студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації області. Усього до оргкомітету надійшла інформація від 51 закладу освіти, у яких було реалізовано 8 індивідуальних та 43 колективних проекти.

Аналіз інформації засвідчив, що протягом зазначеного періоду учнівською та студентською молоддю проведено низку суспільно-корисних справ, як на рівні навчального закладу, так і місцевої громади. Зокрема, зібрано іграшки та книжки для дітей з особливими освітніми потребами (Кролевецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 ім. М.О. Лукаша Кролевецької районної ради), створено карту миру громади (Березівський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад «Веселка» Березівської сільської територіальної громади), організовано роботу старшокласників-волонтерів з учнями молодших класів щодо їх успішної адаптації до школи (Стецьківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Сумської районної ради), виготовлено масажні килимки для дітей з реабілітаційного центру (Конотопська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 9 Конотопської міської ради), проведено благодійний ярмарок у підтримку реабілітаційного центру (Воронізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Шосткинської районної ради), створено «Абетку миру» (Охтирська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 9 Охтирської міської ради), надано допомогу мешканцям Сумського геріатричного інтернату для ветеранів війни та праці (ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну», ДНЗ «Сумське міжрегіональне ВПУ»), дитячому центру розвитку особистості м. Конотоп (ДПТНЗ «Конотопський професійний ліцей»), виготовлено «посилки на щастя» для вихованців школи-інтернату м. Щастя Луганської області (Шосткинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Сумської обласної ради).

Заслуговує на увагу проект, реалізований вищим комунальним навчальним закладом Сумської обласної ради «Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка». У рамках проекту студентами педагогічного училища виготовлено та розповсюджено на вулицях міста буклети для батьків «Творимо культуру миру разом», створено «Плакат побажань» для воїнів АТО, проведено акції «Біла стрічка», «Посмішка». Стартував проект у старшій групі дошкільного навчального закладу «Чайка» міста Лебедин з виготовлення голубів миру.

За результатами проведеної роботи учасниками підготовлено відеоролики. Творчо підійшли до їх створення учні Берестівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Липоводолинської районної ради, Грунської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Охтирської районної ради, ДНЗ «Сумське міжрегіональне ВПУ», студенти Політехнічного технікуму Конотопського інституту Сумського державного університету.

У той же час реалізація проекту виявила ряд проблемних питань. Навчальними закладами здебільшого було представлено соціальні ролики або відеоролики виховних заходів з теми проекту, що свідчить про недостатнє володіння методикою організації та проведення соціального проекту.

Обов’язковою умовою реалізації соціального проекту була безпосередня участь учнів, студентів у ньому та демонстрація ролі молодого покоління в житті громади, навчального закладу. Однак, в окремих роликах роль учнівської та студентської молоді в реалізації проекту не прослідковується. Недостатньою є і активність навчальних закладів щодо участі в проекті. Так, у проекті взяли участь лише 34 загальноосвітні школи, 3 школи-інтернати, 8 професійно-технічних та 6 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

Відсутність в окремих відеороликах інформації про мету, результати та перспективи подальшої роботи за проектом, підписи до світлин щодо тих подій, що на них зображено, не давала можливості визначити, яким чином реалізовувався проект.

Зважаючи на зазначене вище, оргкомітетом визначено найкращі роботи, рекомендовані для нагородження, в номінаціях:

«загальноосвітні школи»:

Кролевецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 ім. М.О. Лукаша Кролевецької районної ради;

Берестівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Липоводолинської районної ради;

Чупахівська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Охтирської районної ради;

Грунська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Охтирської районної ради;

Стецьківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Сумської районної ради;

Комунальний заклад Березівської сільської ради Березівський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, ДНЗ «Веселка»;

Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 м. Суми;

Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 17 м. Суми;

Охтирська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 9 Охтирської міської ради;

Конотопська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9 Конотопської міської ради;

«школи-інтернати»:

Комунальний заклад Сумської обласної ради «Грунська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»;

Комунальний заклад Сумської обласної ради «Глухівська загальноосвітня школа – інтернат І – ІІІ ступенів ім. М.І. Жужоми»;

Комунальний заклад Сумської обласної ради «Шосткинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів»;

«професійно-технічні навчальні заклади»:

ДПТНЗ «Конотопський професійний ліцей»;

ДПТНЗ «Путивльський професійний ліцей»;

ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище»;

«вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації»:

Вищий комунальний навчальний заклад Сумської обласної ради «Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка» ;

Політехнічний технікум Конотопського інституту Сумського державного університету;

Хіміко-технологічний коледж Шосткинського інституту Сумського державного університету.

Ознайомитися з роликами зазначених закладів можна на сайті Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (рубрика «Психологічна служба»). 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO