Педагогічна практика вчителів біології: безліч можливостей

головна resultПропонуємо короткий репортаж з проведених на курсах підвищення кваліфікації вчителів біології педагогічних практик.

 

5 листопада 2015 року.

Поринути у світ дитинства, відчути себе не вчителем, а учнем-природолюбом-юннатом, удається кожному вчителеві, який відвідає Сумський міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. У цьому позашкільному навчальному закладі відбулась педагогічна практика курсів підвищення кваліфікації вчителів біології, хімії, природознавства, екології.

Методисти, керівники гуртків та секцій навчально-виховних відділів екології та краєзнавства, біологічного, квітникарства, натуралістичної та дослідницької роботи, декоративно-ужиткового мистецтва провели для вчителів екскурсію, поділились власними напрацюваннями та здобутками для позашкільної освіти дітей та підлітків, які цікавляться природничими знаннями.

Директор Центру Людмила Миколаївна Харламова здійснила екскурс в історію навчального закладу, проінформувала про створені у ньому навчальні осередки. Сьогодні понад дві тисячі дітей поспішають після уроків у ЦЕНТУМ. А його територія, де вирощується понад 200 видів квітково-декоративних і лікарських рослин, 60 видів дерев та кущів, у 2010 році отримала статус ботанічного саду місцевого значення «Юннатівський».

Працівники Центру провели для вчителів біології захоплюючі та пізнавальні екскурсії.

Музей хліба (завідувачка Раїса Василівна Василець) існує тут вже тринадцять років і налічує більше 500 експонатів. Найстаршим із них – понад 10 років. Серед них – чіабатта з Італії, французькі булочки, тандирний хліб із Узбекистану, а також кращі зразки короваїв, печива та іншої випічки з різних куточків Сумщини й України. Є тут і хліб блокадного Ленінграду та зразки часів Голодомору.

Щемно-ностальгічним є краєзнавчо-етнографічний музей, з яким учителів познайомила його завідувачка Світлана Петрівна Мельник. Тут – і зразки давніх традиційних народних ремесел, і зразки сучасних виробів, які створюються вихованцями навчального закладу.

Кабінет екології та краєзнавства, керований Оленою Миколаївною Бур’ян, забезпечує дослідну та природоохоронну діяльність вихованців, серед якої – різноманітні екологічні акції.

Завідувач відділу квітникарства Віта Миколаївна Акіменко познайомила гостей з вирощуваними у закладі кімнатними рослинами та з дивовижною колекцією кактусів, що нараховує 300 видів.

Екскурсію у куточку живої природи, у якому мешкають 30 видів тварин – декоративних птахів, ссавців, плазунів провела його завідувач Валентина Іванівна Нікуліна.

Комплекс акваріумного рибництва (45 видів акваріумних мешканців), яким опікується Олег Борисович Павлюченко, зацікавив відвідувачів своїми новими мешканцями та спостереженнями за поведінкою знайомих і «класичних» для кабінетів біології риб – гуппі, молінезій, барбусів, скалярій, мечоносців та інших.

Екскурсію на навчально-тваринницьку ферму, де вирощується 16 видів сільськогосподарських тварин двадцяти семи порід, провів Володимир Миколайович Боровик, заступник директора з методичної роботи, який, власне, супроводжував групу під час проведення заходу в ЦЕНТУМі.

Красиві, в ошатному оперенні, кури декоративних та та м’ясних порід, качки, голуби, куріпки, цесарки, фазани і павич – неповний перелік птаства, яке викликало в учителів безліч запитань, позитивних емоцій, заряд бадьорості.

Налагоджені контакти вчителів біології, хімії, природознавства, екології з працівниками Сумського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді сприятимуть подальшій співпраці між навчальними закладами, а також орієнтиру на зразок куточків живої природи, музеїв, які є бажаними та доречними у будь-якому навчальному закладі.

Детальніше про ЦЕНТУМ http://sumy-centum.at.ua/

5 листопада 2015 року.

Кафедра патологічної анатомії Сумського державного університету, спрямована на удосконалення прикладного вивчення патологічних процесів і підготовку студентів через клініко-морфологічний аналіз оцінювати суть захворювання, його клінічні прояви. Кафедра патологічної анатомії з курсами судової медицини,гістології, цитології та ембріології розташована на базі філії Сумського обласного патологоанатомічного бюро по вул. Привокзальній, 31.

Теоретичні й практичні заняття на кафедрі проводяться для студентів 1-го, 2-го, 3-го, 4-го й 5-го курсів, інтернів, магістрів та клінічних ординаторів.

На кафедрі є музей макропатології, який включає понад 600 препаратів із різноманітною патологією людини. Макропрепарати, підготовлені працівниками кафедри, цікаві вчителям біології як експонати, що показують анатомію органу людини, змінену впливом інфекційної чи неінфекційної хвороби, розвитком пухлини, вживанням психоактивних речовин (алкоголю, куріння).

Екскурсію по експонатам музею патологічної анатомії провів Роман Андрійович Москаленко, кандидат медичних наук, асистент кафедри патологічної анатомії

Детальніше про кафедру патологічної анатомії Сумського державного університету http://pathology.med.sumdu.edu.ua/new/index.php/uk/

Он-лайн екскурсія кафедрою

http://pathology.med.sumdu.edu.ua/new/index.php/uk/fotohalereia

10 листопада 2015 року.

КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №2 ім. Д. Косаренка м. Суми, директор якої – вчитель біології вищої категорії, старший вчитель Олег Михайлович Токаренко, забезпечила педагогічну практику вчителів, які навчались на курсах підвищення кваліфікації за фахом «Біологія та природознавство + Інтел». О.М. Токаренко познайомив учителів із історією та сучасними надбаннями навчального закладу, власними здобутками при викладанні біології. Останніми з яких є визнання методичного прийому навчання школярів «Будинок для тварин» у конкурсі «Срібні родзинки», організованому Інформаційно-методичним центром управління освіти і науки Сумської міської ради у 2015 році.

Темою педагогічної практики була «Інноваційні технології на уроках біології та природознавства».

Ірина Павлівна Коваленко, учитель вищої категорії, старший вчитель провела відкритий урок біології у 10-А класі фізико-математичного профілю за темою «Біологічно-активні речовини». Учителька презентувала групову діяльність учнів, елементи ігрових технологій, здатність до самостійного здобуття знать старшокласниками.

Оксана Вікторівна Кобзар, учитель вищої категорії, провела відкритий урок природознавства у 5-В класі за темою «Хімічні явища. Горіння та гниття». Проблемний підхід, продемонстрований педагогом, забезпечить розвиток абстрактного мислення у п’ятикласників. Логічного ланцюжок пізнання захопив як учнів, так і всіх вчителів, які відвідали урок.

Сайт Сумської школи № 2 http://schoolsumy2.klasna.com/

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO