14 ЖОВТНЯ –ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

1425548599 2014 10 14З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, Президент України підписав Указ від 14.10.2014 № 806 «Про День захисника України», встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

Відповідно до Указу Президента України «Про відзначення у 2015 році Дня захисника України» від 23.08.2015 № 497, для піднесення бойового подвигу, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі, збереження, розвитку національних військових традицій, це свято відзначатиметься на державному рівні.

Під час підготовки матеріалів та вибору форм заходу вчителям рекомендуємо приділити особливу увагу гідному вшануванню бойового подвигу, звитяги, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню українському народу.

59042988Відзначення Дня захисника України 14 жовтня, на свято Покрови, сприятиме формуванню національної свідомості населення країни та патріотичному вихованню молоді.

За легендою, у цей день військо давніх русів, на чолі з Аскольдом, взяло в облогу центр православ’я – Константинополь. Намагаючись захопити місто, мешканці столиці Візантії у молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок і Богородиця, за оповіданнями, з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

8ds5eІсторики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині XVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати  на перебіг політичних  подій в Україні і Європі. Європейські монархи наймали козаків для участі у військових операціях. З напіввійськового промислу козацтво перетворювалося на окремий стан тогочасного українського суспільства. У XVI столітті українське козацтво утворило свій центр – Запорозьку Січ, що була столицею значною мірою незалежної військової республіки.

У XVII столітті козацтво запорізьке, реєстрове утворило провідну верству українського народу і склало основу української держави, що постала 1648 року з початком Визвольної війни під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького.

Козацький адміністративно-військовий устрій був поширений на значну частину України. 3 козацької старшини утворилася нова українська аристократія. Новий устрій проіснував на українських землях до кінця XVIII століття, а військові козацькі формування – до першої половини XIX століття.

З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова.

Окрім того, на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, що обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят і запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови. До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO