8 червня – 95 років від дня народження І.М. Кожедуба (1920-1991), льотчика, тричі Героя Радянського Союзу, маршала авіації

image001Іван Кожедубвеликий українець

Іван Кожедуб народився 8 червня 1920 року в селі Ображіївка Шосткинського району Сумської області. Закінчив у рідному селі семирічну школу. 

Восени 1936 р. розпочав навчання в Шосткинському хіміко-технологічному технікумі й одночасно в місцевому аероклубі.

У Червоній Армії з 1940 року.

 

У 20 років  він потрапляє до Чугуївського льотного училища, яке закінчив на початку війни. Як кращого курсанта, Івана залишили в училищі на посаді інструктора. Кожедуб за два з половиною роки в Чугуївському училищі мав набагато більше польото-годин, ніж будь-який інший необстріляний льотчик. Проте, перший повітряний бій закінчився для нього невдало і ледь не став останнім – його Ла-5 був пошкоджений гарматною чергою Мессершмітта-109, від запального снаряда його врятувала бронеспинка, а при поверненні літак був обстріляний радянськими зенітниками, у нього потрапило 2 «своїх» зенітних снаряди. Незважаючи на те, що Кожедубу вдалося посадити літак, повному відновленню він не підлягав, і йому не було на чому літати. Пілота хотіли забрати на пост оповіщення, але командир полку заступився за нього.

{youtube}WpIF4R9uYlE|700|450|0{/youtube}

На другий день Курської битви, 6 липня 1943 року під час сорокового бойового вильоту Іван Кожедуб збив свій перший німецький літак – пікіруючий бомбардувальник Юнкерс Ju-87, що отримав прізвисько «лапотник» за неприбиране шасі.Вже наступного дня Кожедуб збив другого німця, а 9 липня збив відразу 2 винищувачі Bf-109.

Іван Кожедуб, одним з перших на центральній ділянці радянсько-німецького фронту застосував метод «кубанської етажерки», бойового порядку, авторство якого приписують Покришкіну – коли кілька пар літаків пересувалися один над одним (кожна пара на своїй висоті і кожна вища зміщена далі від сонця), прикриваючи товаришів і збільшуючи патрульований простір.

Через місяць боїв Кожедуб отримав першу бойову нагороду – орден Червоного Прапора. 4 лютого 1944 за 146 бойових вильотів і 20 збитих літаків супротивника Іван Кожедуб отримав Золоту Зірку Героя. Як виявилося згодом– тільки першу.

З травня 1944 року Іван Кожедуб воював на модифікованому Ла-5ФН (бортовий № 14), побудованому на кошти колгоспника-бджоляра Сталінградської області Василя Конєва.У той час це був найкращий радянський винищувач. 

У липні 1944 року, отримавши звання капітана, Іван Кожедуб був призначений заступником командира 176-го гвардійського полку і став воювати на новому винищувачі Ла-7. Другої Золотої Зірки Кожедуб був удостоєний 19 серпня 1944 року за 256 бойових вильотів і 48 збитих літаків супротивника.

Третього Героя СРСР Кожедуб отримав 18 серпня 1945 року – за високу військову майстерність, особисту мужність і відвагу, проявлену на фронтах війни. 

Гвардії майор Іван Кожедуб до кінця війни здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 62 літаки противника, серед них 17 пікіруючих бомбардувальників Ju-87, по 2 бомбардувальника Ju-88 і He-111, 16 винищувачів Bf-109 і 21 Fw-190, 3 штурмовика Hs-129. 

Йому єдиному в світі вдалося збити новітній реактивний винищувач Me-262. Кожедуб був відмінним стрільцем і вважав за краще відкривати вогонь на дистанції 200-300 метрів, вкрай рідко зближуючись на меншу дистанцію.

У 1949 році І. Кожедуб закінчив Військово-повітряну академію. У той же час він залишався чинним пілотом-винищувачем, освоївши в 1948 році реактивний МіГ-15.

Ім’я Тричі Героя Радянського Союзу Івана Микитовича Кожедуба присвоєно Харківському університету Повітряних Сил, Шосткинському хіміко-технологічному коледжу, міському парку м. Суми. 8 травня 2010 року пам’ятник Кожедубу відкрито в Парку Слави у Києві. 

8 червня 2010 року в місті Шостка, в ознаменування 90-річчя Кожедуба, було встановлено бюст біля музею Івана Кожедуба.12 листопада 2010 року памятник Кожедубу був встановлений в Харкові, на території Харківського університету Повітряних Сил.

Пам’ять про славні імена наших земляків буде жити вічно.

Методист історії та правознавства

Третьякова О.В.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO