Інтерв’ю в.о. ректора Сумського ОІППО Нікітіна Ю.О.

P1015407Шановні колеги! Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю виконуючого обов’язки ректора Сумського ОІППО Нікітіна Юрія Олександровича.

- Юрію Олександровичу, з чого Ви починаєте свою роботу на посаді ректора СОІППО?

- Ціль яку я ставлю перед собою – згуртування однодумців – колектив Інституту для вирішення цілої низки питань, одне з яких – внесення змін до установчих документів. Доречі, на ці зміни обласна рада очікувала вже давно. Міністерство освіти і науки України має багато новацій, що стосуються саме післядипломної освіти педагогів і ми маємо зробити все можливе для того, щоб Інститут став конкурентним вищим навчальним закладом області. Це не просто зміни «на папері», це крок до багатопрофільності, тому головне – не лякатись змін, а впевнено займати ринок освітніх послуг у тісній співпраці із іншими вишами.

- Які ж вектори роботи Ви визначили особисто для себе і колективу ?

- Потрібно відійти від поширеного уявлення, що Інститут займається лише підвищенням кваліфікації учителів. Ми маємо спеціалістів професійно-технічних закладів, працівників культури, спортивних тренерів, спеціалістів технічної сфери, які також можуть бути охоплені освітніми послугами з підвищення кваліфікації. І, повірте, СОІППО має для цього потрібний науково-педагогічний потенціал – професори, докторанти, кандидати наук і спеціалісти. Важливо також зберегти магістратуру – адже за останні два роки було втрачено дві ліцензії. Для збереження науково-методичного потенціалу необхідно працювати в цьому напрямку.

- Чи маєте Ви, як керівник, порозуміння з владою, адже СОІППО – це комунальний заклад, що є власністю обласної ради?

- Так, позиція Віри Іванівни Лаврик, заступника голови Сумської обласної ради, щодо збереження закладу була категоричною. Влада дала нам кредит довіри – і ми маємо виправдати його. А це можливо лише за тісної співпраці усіх зацікавлених – колективу Інституту, Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, обласної ради. Тож вірю в те, що будемо працювати як гурт однодумців.

- Які перспективи майбутнього розвитку післядипломної освіти Ви вбачаєте?

- Ми маємо забути про систему підвищення кваліфікації, що була ефективною ще вчора, реалії сьогодення ставлять чіткі і конкретні запити до освітянина – бути конкурентоспроможним. Освіта – це інноваційне середовище, що надає змогу не лише самостійно здобувати знання упродовж всього життя, а й вільно використовувати їх у практичній діяльності. Освіта має стати гарантією забезпечення високих соціальних стандартів. Країна поступово переходить на європейські стандарти. Це 12-ти річне навчання в школі, профільна підготовка, багаторівнева сертифікація випускників старшої школи з іноземних мов і комп’ютерних технологій. І вчитель повинен бути завчасно готовим до таких змін. МОН України планує запровадити нові програми підготовки адміністраторів з питань менеджменту та лідерства, поширити стажування працівників в закладах поза місцем постійної роботи, а також демонополізувати і урізноманітнити систему післядипломної педагогічної освіти. Як бачите, працювати є над чим.

- Тобто на нас чекає цікава і водночас відповідальна місія – змінити систему відповідно до реалій. Якими ж будуть Ваші побажання на початку цього шляху – шляху кардинальних змін?

- Я б хотів, щоб ми усі разом не сприймали зміни як проблему – а сприймали як виклики. Виклики, що здатні максимально розкрити потенціал кожного – науковця, практика, спеціаліста. І звісно, зробити нас впевненішими і сильнішими, а значить – конкурентними на ринку освітніх послуг.

Спілкувалася Ганна Панасюра, прес-секретар Сумського ОІППО

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO