27 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

gg1День української писемності та мови, із 1997 року, традиційно відзначають у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. 

Відповідно до Указу Президента України від 28.07.2023 № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України», українці святкують це свято – 27 жовтня.

Свято нагадує про давність української мови, історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.

Однак, попри це, із кожним роком українська мова розквітає, а носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь усе частіше популяризує українську в соцмережах.

Цікаві факти про «солов’їну».

Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів.

Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Тараса Шевченка:147 мовами народів світу.

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» – назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.

Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Котляревського за правом вважають основоположником нової української мови.

Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Саме в розмові людина виявляє свою приналежність до певної культури. 

З метою поширення знань про красу та багатство української мови; формування почуття національної гідності; виховання любові до рідної мови, рідного краю, його традицій, бажання розмовляти рідною українською мовою розуміння учнями того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує провести у закладах освіти тематичні виховні заходи: конкурс відеопрезентацій «Пошуки «скарбів». Полюємо на мовні помилки», вікторину «Мово наша рідна», квести з української літератури «Стежками мови та літератури», історичні екскурси «Історія української
мови – як її забороняли та утискали», тренінг для педагогів «Уникаймо лексичних помилок», онлайн-конференцію «Дотримання мовного законодавства під час військового стану».

У День української писемності та мови, традиційно відбувається Радіодиктант національної єдності, що започатковано у 2000 році. У цей день усі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи гарно знають українську мову, а продемонструвати єдність із усіма, хто любить і шанує українське слово.

Радіодиктант національної єдності – 2024, до Дня української писемності та мови, відбудеться 25 жовтня  об 11:00. 

Отже, говорімо українською, щоби нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! 

Вчімо українську та шануймо її! 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO