ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»
Буяхи (лохина, п’яниця, гонобобель) – кущ із ягодами, подібними до чорниці, із блакитно-восковим покриттям на листках. Ця рослина невибаглива, росте на бідних ґрунтах, торф’яних болотах, у сирих лісах, уявляє собою чагарник родини брусничних із буруватою або темно-сірою корою. Плід – ягода, грушоподібна або овальна (9-12 мм завдовжки) синя з сизим нальотом, усередині із зеленуватим м’якушем. Буяхи, як й інші ягідники, дуже чутливі до пізніх весняних приморозків, кількості опадів. Ягоди буяхів споживають свіжими, переробленими, використовують для виготовлення соків, компотів, варення, джемів, желе, мусів.
У ягодах містяться вуглеводи, лимонна, яблучна, щавлева кислота, пектини, дубильні й фарбувальні речовини й залізо. Пектинові речовини, які містять плоди, зв’язують токсини, радіоактивні й важкі елементи (кобальт, стронцій, олово) та виводять їх з організму. Солей і заліза у лохини вдвічі більше, ніж у яблуках та грушах. У насінні буяхів міститься 28-32% олії. Ягоди мають досить високий вміст вітаміну С (до 28 мг %), який зберігається при переробці, каротин, а також вітамін РР. За біохімічними показниками ці ягоди не поступаються чорниці.