ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ – ІЗ ТУРБОТОЮ ПРО МАЙБУТНЄ

1Щороку, у перший день літа, 1 червня, у всьому світі відзначають – Міжнародний день захисту дітей – міжнародне свято, що покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей. Рішення про унормування такого дня було прийнято під час сесії Міжнародної демократичної федерації жінок у 1949 року в Парижі. Уперше, Міжнародний день захисту дітей, святкували у 1950 році – 50 країн світу.

У 1959 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Декларацію прав дитини, що визначила основні життєві потреби дитини: право на національність, ім’я, освіту, заборону дитячої праці, відпочинок і розвиток.

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

В Україні День захисту дітей відзначають, 1 червня,  відповідно до Указу Президента України від 30.05.1998  № 568/98 «Про День захисту дітей».

Головна мета та призначення цього дня – нагадати дорослим про очевидні, зрозумілі речі, про те, що діти потребують турботи, ласки, любові, уваги, нарешті, охорони їхніх законних прав та інтересів. Нагадати про те, що гуманне ставлення до дітей і прагнення створити повноцінну, велику родину повинні стати орієнтирами розвитку всього нашого суспільства.

Проте, сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з бойовими діями на території нашої держави. Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися та навчатися.

З метою формування ціннісних орієнтирів дітей та учнівської молоді, виховання почуття важливості прав дитини та особистої причетності до їх реалізації; соціальної підтримки талановитих дітей, сприяння їхній творчій самореалізації та розвитку, активне залучення юного покоління до соціально-вагомої  діяльності, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує провести у закладах загальної середньої освіти онлайн (офлайн) заходи, присвячені Дню захисту дітей: конкурси малюнків, флешмоби, челенджи, спортивні змагання тощо.

З метою розширення обізнаності про дитячу працю, розуміння того, що змушує людей бути жорстокими (наслідки жорсткості), розвитку розуміння суспільного життя, прав і обов’язків, розвитку критичного мислення та навиків аналізу складних ситуацій, відчуття справедливості й відповідальності щодо порушень прав людини, під час заходів, рекомендуємо використовувати вправи з посібника «Компас» (посібник з освіти з прав людини за участю молоді), із яким можна ознайомитися за покликанням: https://www.coe.int/uk/web/compass/home.

Окрім того, цікаві ідеї для проведення занять із дітьми також можна знайти на платформі «Живемо в демократії» (https://www.living-democracy.com/uk/).

Бажаємо, щоби кожна дитина в нашій країні була щаслива, захищена й зростала під мирним небом України! 

Наснаги і мудрості батькам, педагогам, дорослим, серця яких сповнені любові до дітей.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO